Наближається довгоочікуваний для багатьох Новий рік, і все частіше люди задаються питанням про те, що приготувати, як прикрасити житло і стіл, у що нарядитися або куди відправитися для святкування цієї події. Скласти святкове меню на Новий рік зовсім не так просто, як може здатися з першого погляду. Для цього необхідно врахувати смаки всіх членів сім'ї і гостей, внести в меню оригінальні страви, а звичні - приготувати по новому!

Що зазвичай подають з головними гарячими стравами на новорічний стіл? Традиційне пюре, печеню або просто відварну картоплю. Картопля, мабуть, один із найбільш універсальних, а тому улюблених і незмінних на святковому столі продуктів.

Рецепт картоплі-гармошки



pic

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 300 г сирого сала або шпику, 2 зубки часнику, зелень (кріп, петрушка, базилік, зелена цибуля), 2 ст. ложки олії, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.

Новорічна картопля-гармошка - приготування:

- Для цієї страви вибирай красиві рівні картоплини приблизно однакові за розміром. Картоплю ретельно помий і не очищай від шкірки.

- У кожній картоплині зроби глибокі надрізи, не прорізаючи до кінця, щоб вийшла гармошка. Для цього можна скористатися ложкою, вклавши в неї бульбу, щоб ніж не розрізав картоплину до кінця.

- Подрібни зелень. Часник пропусти через часничницю.

- Свиняче сало або готовий шпик поріж дуже тонкими скибочками, посоли і поперчи за смаком і акуратно вклади в картопляні надрізи, чергуючи із зеленню і часником.

- Начинену картоплю виклади на застелений фольгою і змащений олією лист і зверху також скропи олією і накрий фольгою.

- Випікай у розігрітій до 180°С духовці 30-40 хвилин. Потім зніми фольгу і готуй до рум'яності картоплі ще 20-30 хвилин.

Рецепт картопляних кульок



pic

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 3 яйця, 100 г сиру, 100 г вершкового масла, зелень (кріп, петрушка), 3 ст. ложки сухарів, 2 склянки рафінованої олії, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.

Картопляні кульки - приготування:

- Картоплю почисти, крупно поріж і відвари в підсоленій воді до готовності 15-20 хвилин. Злий у чашку воду, додай у картоплю 1 яйце, вершкове масло, сіль і перець за смаком і приготуй пюре, поступово вливаючи воду.

- Сир поріж маленькими брусочками. Подрібни зелень.

- Остуди картопляне пюре до комфортної температури, потім відокремлюй невеликі порції, вкладай всередину шматочок сиру і скачуй однакові за розміром кульки.

- Збий у одній чашці яйця з сіллю. В іншу насип сухарі.

- У невеликому глибокому сотейнику розігрій олію.

- Картопляні кульки умочуй спочатку в яйця, потім в сухарі і акуратно опускай в розпечену олію. - Обсмажуй кульки у фритюрі невеликими порціями до рум'яної скоринки з усіх боків.

- Викладай готові кульки на серветку, щоб убрався зайвий жир. Потім переклади на блюдо, посип зеленню і подавай.

Рецепт картопляних смайликів



pic

Інгредієнти: 1 кг картоплі, 1,5-2 склянки борошна, 3 ст. ложки крохмалю, зелень, 3 ст. ложки олії, щіпка меленої паприки, щіпка меленого коріандру, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком.

Картопляні смайли - приготування:

- Картоплю помий, почисти і відвари до готовності. Злий воду, додай крохмаль, сіль, спеції і розімни до однорідної маси.

- Виклади картопляну масу на рясно посипану борошном робочу поверхню, зверху також присип борошном і розкачай пласт завтовшки приблизно 0,5 см.

- Формочкою чи склянкою виріж кружечки, соломинкою познач наскрізь оченята, а ложкою - посмішку смайликів.

- Акуратно переклади смайлики на застелене пергаментом і змащене олією деко, зверху також змасти олією. Відправляй у розігріту до 200°С духовку на 10-15 хвилин. Випікай картопляні смайли до золотистої скоринки.

- Готові смайли прикрась зеленню і подавай із соусом або як гарнір.

Джерело: http://lady.tochka.net