13 листопада у головному залі замку князів Острозьких комунального закладу «Державний історико-культурний заповідник м. Острога» Рівненської обласної ради пройшла презентація і погашення поштового блоку «Князівський рід Острозьких ХІV-ХVІІ ст.ст.», випущеного Укрпоштою у рамках серії «Славетні роди України».

Заступник директора заповідника з наукової роботи Микола Манько ознайомив учасників презентації із генеалогією князів Острозьких – нащадків Володимира Великого, Ярослава Мудрого і Данила Галицького, із постатями найвидатніших представників видатної династії воїнів і полководців, меценатів і покровителів церкви (серед яких два православних святих), засновників і будівничих міст, укріплень, церков, монастирів, шкіл і друкарень.

Було зазначено, що випуск поштового блоку, присвячений 675-річчю цієї княжої династії: взимку 1340-1341 рр. князь Данило Острозький розбив в Галичині війська польського короля Казиміра ІІІ Великого, що перед тим зайняли Перемишль та Львів.

На поштовій марці – постаті князів Костянтина Івановича Острозького – переможця Москви і Орди, його сина Василя-Костянтина Острозького – фундатора академії та друкарні в Острозі та онуки – славнозвісної Гальшки Острозької – героїні багатьох історичних романів, драм, поем, легенд та історичних розвідок.

Право нанесення першого відбитка спеціального календарного штемпеля для погашення поштового блоку серії «Славетні роди України «Князівський рід Острозьких ХІV-ХVІІ ст.» було надано директору Рівне нської дирекції Укрпошти Валерію Колганову, голові Рівне нської обласної організації спілки філателістів України Василю Панчуку, заступнику Острозького міського голови Анатолію Лисому.

Повідомляє прес-служба Рівне нської обласної ради.