Соя збунтувала селян. На протест вийшли жителі Симонова на Рівненщині. Люди обурені діями агрофірми, яка обробляє посіви сої гербіцидами. Через їхнє інтенсивне використання у кілька десятків селян пошкоджені врожаї зернових і городини. Також люди скаржаться на постійні головні болі та хвороби дітей. У проблемі розбиралися наші кореспонденти.

Жителі села Симонів на Гощанщині постали проти сої. Та не так проти неї самої, як проти гербіцидів, якими посіви обробляє місцева агрофірма. Олена Жовнір оглядає свій наділ. Розповідає: пшеницю, яку тут посіяла, пошкодили гербіциди. Тож жінці нічого не лишається, як рахувати збитки.

Та не лише поля відчули на собі дію хімікатів. Людмила Пасічник розповідає: пориви вітру доносять отруту до її будинку, бо ж горезвісна соя зовсім поряд. Від того вже й листя на малині пожовкло й городина вся погоріла. Жінка навіть забороняє дітям бавитися на подвір'ї: боїться за їх здоров'я.

Невитримавши, люди вийшли протестувати. Кажуть, не хочуть, аби в самісінькому центрі селища працював завод з переробки сої. Побоюються, що там протруюють насіння і водночас шкодять людям.

Представники агрофірми не заперечують: гербіциди таки завдали селянам збитків. Та запевняють: від заводу шкоди немає.

Попри все агрофірма пообіцяла компенсувати завдану шкоду селянам. Суму збитків має визначити спеціальна комісія, яка обстежить поля.

Чи працюватиме завод з обробки сої у центрі Симонова — його жителі вирішуватимуть на спеціальному опитуванні.