Рудбекія - надзвичайно гарна квітка, яка завдяки простоті у догляді і красивому барвистому цвітінню дуже припала до душі багатьом садівникам. Більше того, ця рослина прекрасно підійде недосвідченим квітникарям, які тільки починають займатися озелененням своїх дачних ділянок і для них краще вибирати найменш невибагливі рослини.

На сьогоднішній день існує досить велика кількість видів рудбекії, всі вони настільки різноманітні, що якщо засадити клумбу всіма можливими сортами, то навряд чи можна повірити, що це все одна і та ж рослина.

Відповідне місце для посадки

Недарма ця квітка так схожа на сонечко, адже важко знайти в саду більш сонцелюбиву рослина. Звичайно, вона буде цвісти і в півтіні, але квітки при цьому будуть значно меншими, а їх забарвлення - блякле. При виборі місця бажано враховувати особливості того чи іншого виду, а саме варто звернути увагу на те, який приблизний ріст рослини, якщо висота перевищує 50 см, то слід забезпечити опору і простір. Протягів і холодних потоків повітря рудбекія не боїться, зиму переносить добре.



pic

Оптимальний полив

Рудбекію потребує рясного поливу і дуже важко переносить посуху. У літній період, коли позначка термометра може підніматися вище +30 градусів, рослину краще поливати два рази на день, вранці і ввечері. Крім того, не варто використовувати для поливу холодну воду, адже в такому випадку квітка може почати хворіти. Краще набирати воду для поливу у відра і давати їй можливість відстоятися певний час, за цей період вона прогріється, а всі непотрібні домішки, які можуть бути у воді, осядуть. Зрошувати рослину потрібно часто, але помірними порціями. Надмірна волога може привести до кореневих гнилей, від яких квітка загине.

Підживлення

Рудбекія відноситься до тих рослин, які абсолютно спокійно будуть рости, якщо їх зовсім не удобрювати, але все ж якість і рясність цвітіння будуть в рази кращими, якщо забезпечити її регулярним підживленням. Підійдуть комплексні мінеральні добрива для квітучих рослин, а в першу підгодівлю краще додати в грунт азотовмісні добрива.



pic

Пересадка

Рудбекія не потребує частих пересадок, вона спокійно може рости на одному місці по 6-7 років. Якщо ж виникла гостра необхідність поміняти місце проживання рослини, то робити це потрібно на початку осені або в кінці весни, коли грунт добре прогріється. У випадку коли ви при пересадці не плануєте ділити корінь, тоді це можна виконати методом перевалки, і рослині не доведеться адаптуватися до нового місця. При розподілі кореня, рудбекію потрібно акуратно викопати, після чого промити кореневище, видаливши при цьому всі засохлі або підгнилі корінці. Потім рослина повинна пару годин побути в тіні і тільки після цього гострим ножем кущ ділиться на 2-3 частини, кожна з яких висаджується як окрема рослина.

Розмноження

Зустрічаються однорічні та багаторічні сорти рудбекії: і в першому, і в другому випадку розмножувати цю рослину досить просто. Для однорічників важливо вчасно зібрати насіння, які висаджуються на розсаду в березні - в квітні в домашніх тепличках або висівати прямо у відкритий грунт в середині травня. Для розмноження багаторічних видів рудбекії частіше використовують метод поділу кореневища, дану процедуру виконують у вересні. Для поділу підходять кореневища, яким не менше 5-6 років, в такому випадку рослина омолоджується і починає активніше цвісти.