У Рівному клуб "Hacking school" став досить популярним в колах активної молоді, адже вчить змінювати себе та інших. Та мало хто знає, що одним з організаторів цього проекту став звичайний учень 9 класу Рівненської гімназії Олексій Степанець. Як вдається школяру всюди встигнути і кому не подобається його активна діяльність - цікавились журналісти ((http://www.rivne1.tv/)(Rivne1.tv)).

На перший погляд, Олексій мало чим відрізняється від своїх однолітків - у вільний час, як і інші, їздить на велосипеді, читає книжки, подорожує... Та вирізняє його з-поміж інших активна громадська діяльність.



pic

Мені відомо, що ти граєш у театрі (чи грав), а також є одним з організаторів "Наcking school"). Розкажи, чим ще ти займаєшся?

Так, я вже третій рік граю в молодіжному театрі "Арлекіно", але зробив у цьому семестрі перерву, бо часу не вистачає, пріоритеті змінились. Також, я є головою Парламенту дітей міста Рівне та координатором клубу Hacking school (як ти зазначила). Велосипед - це геніальний винахід людства. Використовую його, як основний засіб пересування влітку тому, що це мобільно, швидко, легко і ще багато плюсів (восени та весною також, але не так інтенсивно). Учасник громадської ініціативи "Рівне велосипедне". Беру участь в багатьох акціях, заходах. Колекціоную багато чого. Загалом, хобі в мене багато, але часу не на всі вистачає. Люблю подорожувати та відкривати щось нове.

Раніше навіть не думав, що буду робити те, що зараз роблю.

Що ти любиш читати?

Читати люблю, читаю різне, нема конкретного жанру і знаєш, скоріш всього книжки знаходять мене, ніж я їх. Остання прочитана книга: "Алхімік" та "Марсіанські хроніки”.

Чим займаєшся у свій вільний час (якщо він є)?

У вільний час читаю, дивлюсь фільми, гуляю з друзями, а саме зараз у вільний час я займаюсь HS і мені це приносить задоволення (якби ні, то я б цього не робив).



pic

Як так вийшло, що 9-класник став організатором такого проекту? Від кого була така ініціатива?

Отак, ми сиділи одного вечора з Іло і він нам (мені та ще одній дівчині) запропонував таку ідею. Нам це сподобалось і ми почали прописувати це все, втілювати ідею в життя.

На зустрічі ви запрошуєте досить неординарних людей. Як ви їх знаходите?

В основному це друзі/знайомі когось з організаторів. Деяких людей, яких ми плануємо запросити - ми не знаємо та нам нічого не заважає познайомитися з ними. Зараз, в столітті інтернету та технологій - всі доступні.

Бачила твої фото у ФБ з Іло Глонті. Давно ви знайомі? І як зав'язалась ваша дружба?

Ні, ми знайомі з тих пір, як вони приїхали до нас в Рівне . З першої зустрічі в НУВГП (як я потрапив на ту зустріч - окрема історія). Ми з ним познайомились, почали спілкуватись та заприятелювали. Ми друзі)

Що за історія? Хоча б коротко

Я мабуть і не ішов би на ту зустріч, якби мене не попросили мобілізувати підлітків на неї (як голову учнівського самоврядування).



pic

Як ставляться до твоєї діяльності батьки/друзі/однокласники/зрештою навіть вчителі?

По-різному ставляться. Кожен по-своєму. Батьки, в принципі, не мають нічого проти, але кажуть, щоб я не забував про навчання. Друзі підтримують мене, на те вони і друзі!) Однокласники по-різному: комусь все рівно, комусь не подобається, когось все задовольняє. Вчителі, в основному, кажуть, що молодець, але не забувай про уроки, але є й ті, які негативно ставляться до моєї діяльності.

Негативно? А що ж їм не подобається? Позначилось це якось на ставленні таких вчителів до тебе? Чи на твоїй успішності?

Не подобається те, що я занадто активний для своїх років, мабуть. А ще, дехто каже що лізу в справи, які мене не стосуються, чомусь.

Та ні, не позначилось. В них є своя думка, яка має право на існування та на мене не впливає.



pic

Як взагалі вдається поєднувати це все з навчанням у школі?

Поки що вдається. Намагаюсь принаймні поєднувати.

Вирішив вже ким хочеш стати? Чи будеш наслідувати приклад одного з гостей вашого проекту і займатимешся виключно самоосвітою?

Ні, ще не вирішив. Це не так просто, адже я не хочу зробити хибний вибір і страждати від цього. В будь-якому випадку я хочу приносити користь людям, своїй державі, світу, а яким чином, то інше питання. Я хочу змінити цю країну, а яким чином, то також інше питання. Хочу реалізувати себе та свої таланти - я йду до цього.

Самоосвіта… Я думав про це, та ще остаточно не вирішив. Щоб займатися самоосвітою, потрібно мати силу волі та самоконтроль, адже тут нема конкретного графіку, ти сам вирішуєш, які відео-лекції "відвідувати", який матеріал поглинати та багато інших прикладів.



pic

Як вплинули на тебе особисто участь в проекті Наcking school та знайомство з Іло?

Хоча проект нещодавно "народився", а з Іло ми знайомі трохи довше, ніж 2 місяці, якщо я не помиляюсь, це принесло мені багато чого.

Клуб дав мені великий досвід, наприклад, я ще ніколи не реалізовував проекти так швидко. Ми втілили цю ідею за тиждень. Можливо, комусь буде здаватися, що це досить тривалий термін але в моєму досвіді - це вперше. Також, я познайомився з багатьма цікавими людьми. Здобув багацько навиків і відкрив багато нового. А тепер уявіть, що це тільки початок, всього лиш місяць, скільки відкриттів чекає мене, команду та інших учасників клубу. Щодо Іло, то це теж великий вклад у мій розвиток. Він розширив мій кругозір, змінив погляд на багато речей. Кожне спілкування з ним - щось нове для мене. Зараз я здобуваю з ним новий досвід так, як допомагаю йому в багатьох справах в Рівному, зокрема.

Інколи, не віриться, що йому всього лиш 23 роки. Він - досить яскрава особистість. Людей багато, в кожного своя думка про нього, можливо й негативна, але після спілкування з ним - вона змінюється (на краще).



pic

Що тебе надихає і додає стільки сил, щоб займатися всіма цими проектами?

Надихають в першу чергу ідеї в які я вірю та ідеї самих проектів. Також, надихають позитивні відгуки людей, для яких я це роблю. Надихає сам процес роботи та мого розвитку і розвитку людей навколо мене.

Хто для тебе є авторитетом чи кумиром?

На даному етапі це мабуть все-таки Іло. Взагалі, я стараюсь брати приклад з тих людей, які досягли чогось в житті. Хоча зараз трохи змінюються пріоритети та погляди, а з ними і авторитети.



pic