Четверта хвиля мобілізації розпочнеться вже менш ніж за тиждень - 20 січня. За попередніми даними до Збройних сил України планують призвати 50 тисяч осіб. З Рівненщини передбачається мобілізація близько тисячі громадян. Тим часом далеко не усі рівняни чекають на повістки. Крім того в інтернеті все частіше можна знайти зразки заяви про законну відмову від мобілізації. Чи можна законно "відкосити" від армії - намагались дізнатись наші журналісти.

У 2015 на українців чекає три хвилі мобілізації. Перша має розпочатись 20 січня. Триватиме вона 90 днів. Наступні дві пройдуть у квітні-червні. За попередніми даними викликатимуть до військоматів насамперед військовозобов'язаних запасу, резервістів та добровольців. Не торкнеться часткова мобілізація студентів та аспірантів, священослужителів, мешканців окупованих територій, батьків трьох і більше дітей, непридатних за станом здоров'я та осіб, які здійснюють постійний догляд за недієздатними родичами. Втім, ті хто не потрапляє у цей перелік теж не завжди поспішають брати зброю у руки. Згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України ухилення від мобілізації загрожує людині позбавленням волі від 2 до 5 років.

Звичайно це не стосується випадків, коли людина не з'явилась до військового комісаріату з поважних причин. Останнім часом в інтернеті все частіше можна знайти зразки законної заяви відмови від мобілізації. Зокрема, на одному з сайтів позовних заяв до суду зазначено, що відповідальність за відмову від мобілізації передбачена тільки у воєнний час. В Україні ж нині антитерорестична операція.

Заборонити писати людині таку заяву ніхто не може. Однак, як діяти військовозобов'язаному далі достеменно не можуть сказати навіть юристи. Натомість військові не на камеру говорять, ця заява на законну відмову від мобілізації -"газетна качка". Рівняни ж до наступної хвилі мобілізації ставляться по-різному.

Більш детально розказати, якою буде четверта хвиля мобілізації військові обіцяють вже цього тижня. Щоправда як діяти рівнянам у разі отримання повістки вирішувати лише їм: захищати рідну країну від ворогів чи шукати шляхи уникнення від мобілізації.