Декілька хороших новин для мандрівників з року, що минає. Чи встигли в 2014 році хоч на крок наблизитись до змін, яких так чекали, зокрема, в питанні подорожей за кордон.

Польща видає українцям довші візи

Польські консульства в Україні 5 грудня почали видачу дворічних туристичних віз українцям, які раніше без будь-яких порушень відвідували в туристичних цілях країни Шенгенської зони. Ускладнена кількість документів при подачі до візового центру, проте, залишається без змін.

Для отримання шенгенської візи тепер необхідно надавати документи, що раніше надавали особи, які не є громадянами України. Йдеться про документи, що підтверджують вид діяльності (для найманих працівників це довідка з місця роботи), наявність фінансових засобів для покриття витрат, пов’язаних з подорожжю до країн Шенгенської зони (витяг з банківського рахунку, який містить перелік банківських операцій за останні три місяці), документи, що підтверджують проживання (гарантійний лист сторони, яка приймає, бронювання готелю або інший документ, що підтверджує проживання).

Німеччина скасувала плату за національні візи для українців

Німеччина скасувала з 1 листопада 2014 року оплату за оформлення національних довгострокових віз для українців. Плата скасовуватиметься на отримання віз з метою працевлаштування, навчання, возз’єднання сім’ї тощо.

Таким чином, Німеччина стала шостою державою-членом ЄС після Латвії, Литви, Естонії (рішення також прийнято в односторонньому порядку), Словаччини та Польщі, які підтримали ініціативу Києва щодо скасування візових зборів за оформлення національних (терміном дії понад три місяці) віз.

Данія спростила видачу віз для українців

Підписана угода полегшує вимоги до документів, що мусять подаватися прохачами віз, та розширює категорії людей, які мають право на отримання річних або п’ятирічних багаторазових віз.

Джерело: 1001 ідея бюджетних подорожей Європою