Вчора, 19 грудня, кіноакадемія оприлюднила шорт-лист премії - дев'ять фільмів іноземними мовами, які будуть далі змагатись за статуетку «Оскара». Українського фільму у цьому списку нема.

Висунутий Україною фільм «Поводир» режисера Олеся Саніна не потрапив до переліку з дев'яти стрічок, які будуть запропоновані для подальшого голосування на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в категорії «Кращий фільм іноземною мовою». Про це йдеться на офіційному сайті премії «Оскар».

До списку з дев'яти претендентів на нагороду потрапили фільми «Дикі історії» Дамінана Шифрона (Аргентина), «Мандарини» Зази Урушадзе (Естонія), «Острів кукурудзи» Георгія Овашвілі (Грузія), «Тімбукту» Аберрахмана Сіссако (Мавританія), «Обвинувачені» Паули ван дер Ест (Нідерланди), «Іда» Павла Павліковського (Польща), «Левіафан» Андрія Звягінцева (Росія), «Форс-мажор» Рубена Естлунда (Швеція) і «Визволитель» Альберто Арвело (Венесуела). З дев'яти обраних стрічок члени Американської кіноакадемії оберуть п'ять картин, які стануть офіційними номінантами на «Оскар». Їх оголосять 15 січня 2015 року.

Нагадаємо, цього року від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіноакадемії в номінації «Фільм іноземною мовою» претендували так фільми: «Трубач» Анатолія Матешка, «Плем'я» Мирослава Слабошпицького, «Поводир» Олеся Саніна. 9 вересня рішенням Українського Оскарівського комітету на премію Американської кіноакадемії було висунуто стрічку «Поводир» режисера Олеся Саніна. 13 грудня стрічка «Плем'я» українського режисера Мирослава Слабошпицького здобула приз «Відкриття року» Європейської кіноакадемії - приз європейських кінокритиків (FIPRESCI). Тріумфатором цієї премії став польський фільм «Іда» Павла Павліковського, який здобув нагороди у п'яти номінаціях.

Джерело: Телекритика