Рівненщина декларує масову відмову від газового опалення й заміну його альтернативними джерелами. Зокрема, мова про деревину та торф. В області вже працюють підприємства з переробки торфу. Проте не всі вони виготовлять такі потрібні сьогодні торфобрикети. Чи готові на Рівненщині зробити іще один крок до енергонезалежності й виготовляти один з найбільш ефективних альтернативних джерел енергії?

Три підприємства з переробки торфу працює у Дубровицькому районі. Вони виготовляють торфосуміші та торфяні субстрати для підживлення рослин. Проте зупинятися на цьому не планують - у перспективі - розширення виробництва.

Прибутковий податок, оренда землі - це сотні тисяч, які отримує бюджет Людинської сільської ради від діяльності заводу. Якщо ж підприємство запрацює на повну потужність, прибутки вимірюватимуться мільйонами, каже голова районної ради. А ще додає: підприємства з переробки торфу на Рівне нщині мають такі ж проблеми, як і в цілому по Україні. У першу чергу вони пов'язані із затягуванням процесу виготовлення документів.

За словами голови обласної ради, нині місцева влада має повністю підтримувати тих, хто хоче вкладати гроші у Рівне нщину. Передбачає, якщо інвестиційний план у порядку, то й за дозволом на розробку надр від обласної ради затримки не буде.

Нині у Дубровицькому районі ведуть перемовини з торфопереробними підприємствами, аби ті розширили своє виробництво. Зокрема, виготовляли ще й торфобрикети, які можна використовувати для опалення. За словами голови райради, на Дубровиччині залишилося лише дві газові котельні. Решту вже перевели на торф та деревину. А паливо для них закуповують у "Смигаторфу" та "Волиньторфу", хоча покладів торфу на Дубровиччині вистачає. Інвестори поки думають.