Солдати воюють з російським агресором, прості громадяни забезпечують тил. А ось рівненські військові на тендері відхиляють дешевшу на 178 тис.грн. пропозицію. На початку липня військові уклали договір на закупівлю вікон та дверей на суму близько 1,7 млн. грн., відхиливши вигіднішу пропозицію по суто формальним причинам. Чому?

16 травня 2014 року військова частина А0796 (м. Рівне , вул. Дубенська, 2) оголосила тендер на придбання: віконна система – 1736,7 м2; дверна система – 310,7 м2.

Тобто вікон і дверей на суму близько 1,5-2 млн. грн.

Участь в торгах взяли 4 учасники:

- ТзОВ«ЗАХІДСЕРВІС» запропонувало ціну 1 737 780,74 грн. з ПДВ.

- ФОП Амасєев Олександр Іванович запропонував 1 697 873,00 грн. без ПДВ.

- ПВКФ «ФІАЛКА» - 1 510 000,00 грн. з ПДВ.

- ПП «ТЕХНОМАРКЕТ» - 1 688 511,00 грн. з ПДВ.

Одразу після розкриття тендерних пропозицій були відхилені заявки ТзОВ «Західсервіс» та ППВКФ «Фіалка». І якщо «Західсервіс» пропонував найвищу ціну, то «Фіалка» обіцяла зробити все дешевше на 178 511 грн. Чому ж військові відмовили цьому підприємству? У протоколі вказані такі причини:

- в складі пропозиції конкурсних торгів документи, які засвідчують особу представника надані не в повному обсязі (відсутні копії 4-9 та 12-16 сторінок паспорту);

- в довідці, яка містить інформацію про підприємство не зазначена вся інформація передбачена документацією та міститься недостовірна інформація (відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців місцезнаходження підприємства: 35314, Рівне нська обл. Рівне нський район, село Зоря, вулиця Конституції, будинок 24, квартира 16, а в довідці про підприємство вказано Рівне нська обл. Рівне нський район, с. Зоря, вул. Конституції, 24/16, тобто номер будинку не відповідає дійсності та відсутній номер квартири);

- предмет договору вказаний в довідці про виконання аналогічних договорів та в наданих копіях договорів не відповідає предмету закупівлі «Вироби пластмасові для будівництва; лінолеум і покриви на підлогу, тверді, не пластикові код ДК 22.23.1» (постачання та встановлення металопластикових віконних та дверних систем);

- місцезнаходження юридичної особи вказане в Довідці про відсутність

заборгованості з податків, зборів, що контролюються органами державної податкової служби не відповідає місцезнаходженню юридичної особи вказаному в статутних документах.

Тобто, через відсутність копій, скоріш за все незаповнених сторінок паспорту, через те, що в довідці про підприємство вказано не буд. 24, кв. 16, а просто 24/16, через ще кілька, подібних формальних зачіпок, які мало на що впливають, наше військо витратить зайвих 178,5 тис.грн. , купуючи вікна та двері.

Можна припустити, що формально тендерний комітет ВЧ А0796 мав причини відхилити вигіднішу пропозицію, але є в ст. 3 ЗУ «Про здійснення державних закупівель» такий пункт: «Закупівлі здійснюються за такими принципами: - максимальна економія та ефективність».

Юристи кажуть, що є підстави оскаржувати результати тендеру в різні контролюючі органи, наприклад зазначають, що в оголошенні про акцепт, оголошенні про результати закупівлі, звіті не вказана ціна за одиницю товару, що є порушенням вимог Наказу Міністерства економіки "Про затвердження форм документів у сфері державних закупівель" від 26.07.2010 No922. Приховування замовником ціни за одиницю товару може свідчити про її завищення порівняно із середніми.

P.S. Матеріал підготовлений в рамках діяльності громадської ініціативи «За чесний тендер». Об’єднання сформоване з кількох активістів «Євромайдану» (Клічук Святослав, Зураб Кантарія, Юрій Лазарєвич та ін.) та відкрите до співпраці з усіма, хто хоче допомагати підвищувати ефективність використання бюджетних коштів.