Раби існують і нині. І як не прикро - це не афроамериканці, котрі смажились під пекучим сонцем на плантаціях цукрової тростини 200 років тому, а українці. Вони покидають рідні домівки в пошуках кращого життя та з надією заробити гроші. Втім, часто і не підозрюють, в яку пастку можуть потрапити. Тисячі вихідців з Рівненщини виїздять до інших областей та держав і, не рідко, стають живим товаром. І якщо раніше найчастіше у рабство потрапляли жінки, то нині збільшується кількість постраждалих чоловіків, яких проти їхньої волі змушують займатися фізичною працею.

Рівнянин Микола приховує своє обличчя, адже декілька років тому він потрапив у трудове рабство. Чоловік відправився до сусідньої Росії працювати на будівництві. Та замість обіцяних умов проживання і триразового харчування отримав зовсім інше.

Пообіцяли їх повернути за декілька днів, однак і тут роботодавець не дотримав свого слова. Чоловіки сподівались, що заробітна плата компенсує усі незручності. Однак, грошей вони так і не побачили.

По поверненню додому Микола не звертався до правоохоронних органів. Говорить, головне, що повернувся живим, здоровим, адже деякі люди роками не можуть вирватись з цього пекла. І часто саме тому, що не знають як діяти, опинившись в чужій державі без документів.

При виготовленні закордонних паспортів в Державній міграційній службі України людям намагаються пояснити, які небезпеки можуть на них чекати, якщо бути необачними, та рядять чого робити категорично не можна.

А ще - не мовчати, якщо потрапив у рабство. При міських радах та адміністраціях працюють відділи, які можуть допомогти людині отримати статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми. А ще держава надає таким людям матеріальну одноразову допомогу. За останні 20 років в Україні від торгівлі людьми постраждали понад 120 тисяч людей. Скільки на Рівне нщині невідомо. Представники правоохоронних органів відмовились давати будь- які коментарі стосовно зафіксованих випадків в нашій області. Посилались на реорганізацію процес формування нового, окремого відділу, який виявлятиме злочини пов'язані із торгівлею людьми.