Наразі медіа-простір заполонила інформація про нові обставини у справі екс-прем’єрки Юлії Тимошенко щодо її причетності як основного фігуранта до фінансових махінацій Павла Лазаренка. Вони, на думку експертів, можуть змусити ЄС переглянути обов’язкову вимогу її звільнення для підписання Угоди про асоціацію. Зокрема, про це йдеться в коментарі політолога, директора Інституту української політики Кості Бондаренка кореспондентові Укрінформу.

«Перш за все, потрібно дочекатися офіційного підтвердження цієї інформації. Але у випадку, якщо вона буде підтверджена, то я думаю, що питання про відправлення Тимошенко за кордон чи її звільнення навряд чи буде стояти. Тому я думаю, що вимога ЄС щодо Тимошенко може, принаймні, стати об’єктом перегляду», — сказав політолог.

На переконання політолога, у цій ситуації Захід поставиться з розумінням до рішення України, оскільки «не забажає бути співучасником у такій судовій справі».

«Справа є доволі серйозною і, відповідно, я думаю, що в такій ситуації навіть та ж сама місія Кокса-Кваснєвського мала б врахувати нові обставини справи», — додав експерт.

Таким чином Бондаренко констатував, що Європейському Союзу доведеться визначатися по-новому у питанні Тимошенко.

«Після того, як з’явилася інформація про гроші Тимошенко у Брюсселі, і вона підтверджується не українськими, а міжнародними компаніями, то чи буде у цій ситуації європейська сторона наполягати на умові визволення Тимошенко для підписання Угоди про асоціацію!?» — резюмував політолог.

Мова йде про значну суму. Так, у різних ЗМІ поширена інформація, що Кабмін намагається повернути в Україну понад 4 млрд. гривень Павла Лазаренка, а Юлія Тимошенко може стати головним фігурантом справи.

Тим часом голова обласної ради Юрій Кічатий прокоментував:

– Ці гроші однозначно не зайві для бюджетів усіх рівнів. Тому, якщо є нагода їх повернути, вони беззаперечно мають працювати на користь громади. Зокрема, нині наші чорнобильці стурбовані, що втратять пільги. А це звісно спричиняє соціальну напругу в регіоні. А загалом на Рівне нщині , де кожен другий житель – пільговик, від дотацій і субвенцій із держбюджету залежить добробут кожного другого жителя області. Тому зараз треба чинити по державницькі і не втрачати можливість повернути людям те, що свого часу в них же і забрали.

Можливість повернення у держбюджет коштів, що зараз знаходяться на заарештованих рахунках у США та Швейцарі, також прокоментував порталу регіональних новин «МедіаРегіон» голова Рівне нської міської організації Партії Регіонів Олексій Губанов:

– Якщо є законний механізм повернення цих коштів, його необхідно використати. Люди, які зловживаючи службовим становищем, обкрадали державу, повинні нести не лише кримінальну, а й матеріальну відповідальність. Це факт. За таких умов говорити про звільнення Юлії Тимошенко не доводиться. Якби за крадіжку засудили звичайного українця, то він відбув би весь строк та мусив би компенсувати завдані збитки. Чому потрібно робити для когось виняток? - зазначив політик.