Граблі, листя та комахи — така асоціація японського митця Йошікі Таката з Україною. До Рівного він приїхав 10 днів тому на запрошення місцевої художниці Людмили Дахової. Результат перебування — мистецька інсталяція, переважно, парафінова, та нова об'єднана експозиція у галереї Європейського живопису.

Відомий у всьому світі японський художний й мистецтвознавець відкив свою останню інсталяцію у Рівному. Йошікі Таката буденне й підібране перетворює на мистецтво. Традиційне малярство йому не цікаве, зміст шукає у повсякденному.

Інсталяція не вийшла б, якби не парафін. Цей матеріал чи ненайважливіший у його мистецтві. Крихкий, простий та доступний, як добро, любов, молодість та й загалом людське життя.

"Йокосо" або у перекладі із японської "Ласкаво просимо", стала можливою, завдяки дружбі Йошікі Таката із рівненською художницею Людмилою Даховою. Його приїзд та виставка — відповідь.

Освоюватися перші дні гостю із країни, де сходить сонце, допомагав колега-одесит — Валерій Юхимов. А ще паралельно працював над своїми роботами.

Результат їхніх старань тепер на стінах, вікнах, та на вулиці.

Чоловічу компанію, доповнила жіноча. Винуватиця японської інсталяції у Рівному теж презентує свої роботи. А от німецька художниця приїхати на відкриття не змогла. Побачити й вікрити щось нове для себе, можна буде тут аж до 16 червня. А ще розпитати Йошікі Такату про його враження від України та власне інсталяцію. Такою, крізь граблі, комахи та листя він побачив жовто-блакитну державу.

Буде цікаво, і тим, хто захопюється фільмуванням. Відеоарт — доповнює мистецьку інсталяцію. Чи смакуватиме японське сучасне мистецтво лише гурманам, чи і прихильникам більш традиційного, Йошікі Таката не загадує. Точно у його спогадах про Україну, залишиться враження від смачного борщу.