Букмекери вже почали приймати ставки, а кмітливі підприємці випускати та продавати сувеніри з атрибутикою Апокаліпсису. Та чи буде кінець світу? Одна з версій - ймовірний парад планет 21 грудня. Це явище нібито несе загрозу життю землян та всесвітній хаос. Можливо зникне світло. Чи готові до такого у Рівнеобленерго та що думають про це астрономи?

"21 грудня 2012 року земляни стануть свідками неабиякого явища - дев'ять основних планет та сонце, а ще десять космічних тіл опиняться на осі центру галактики" - подібною інформацією інтернет аж "кишить". Мовляв, це явище загрожує усьому людству. Адже існує велика імовірність зміщення планет, ба більше їх просто зірве з орбіт. Такі прогнози викликають посмішку у рівненського викладача астрономії Ігора Семещука. І хоча особисто це питання він і не досліджував, та зізнається - чутками зацікавився. Тут стала в нагоді також всесвітня павутина. Зокрема, перевіряв інформацію на сайті НАСА.

Однак, побачити це неозброєним оком, додає Ігор Семещук, неможливо. Та й у телескоп споглядати явище науковці зможуть лишень після попередніх розрахунків. Параду планет не буде взагалі, запевняє астролог Вітторіо Маджестік. Щоб довести іншим, демонструє спеціальну програму. Вона визначає, яка планета де знаходитиметься 21.12.2012-го.

Натомість, інтернет-ресурси віщують - планети в один ряд вишикуються! А від Юпітера, Сатурна, Марса та чорної діри йтиме сильне випромінювання. Що в результаті призведе до збою інфраструктури: не працюватимуть всі прилади на батарейках, мобільні телефони, і взагалі світло зникне. Та автора таких прогнозів знайти вкрай важко, у всесвітній павутині хоча й посилаються на науковців, проте імен не називають. Тим часом, рівненські енергетики кажуть, панікувати не варто. Все це - чутки і адресного наукового підтвердження цьому немає.

Крім того, усі медзаклади та великі підприємства мають джерела аварійного живлення. Поміж тим, за інформацією столичних ЗМІ, вірменські букмекери навіть приймають ставки на кінець світу. Відтак, якщо людина поставить хоча б один долар на апокаліпсис, і він відбудеться, зможе претендувати на виграш у 555 доларів. Хто тільки суму щасливчику виплачуватиме, коли все живе на планеті зникне - не повідомляється. Та букмекери потому відзначили, тоталізатор жартівливий.