Міська влада Рівного вирішила дещо змінити традиційне оформлення зеленої красуні, що прикрашає центральний майдан міста на час Новорічних та різдвяних свят. Головна родзинка цього року – біля новорічної ялинки засвітяться п’ять великих янголів, повідомляє портал OGO.ua .

Оленів, що світяться увечері, й такого ж сяючого воза біля новорічної ялинки цього року не буде. Їх вирішили замінити символами, що ближчі до новорічних та різдвяних традицій українського народу – янголами.

До того ж, ці янголи – унікальні, адже не придбані в якомусь магазині, а втілені руками рівненських майстрів.

- Олені, що були під ялинкою у попередні роки, уже морально застаріли й віз зламався, - розповіла заступник міського голови Рівного Галина Кульчинська. – Тому вирішили зробити щось нове й оригінальне, адже людям потрібні речі, які б їх надихали. Ми поїхали в один із торгових центрів Рівного, подивились на оленів, які продаються там, і подивилась з чого вони зроблені. Тоді в мене й народилася ідея зробити з тих же матеріалів янголів.

Втілити в життя задум Галини Кульчинської взялися майстри Рівне нської художньої школи.

- Ми порадилися й вирішили, що нам до снаги здійснити такий задум, адже усі майстри, які можуть провести всі необхідні роботи з виготовлення таких янголів, у нас є, - розповів директор Рівне нської художньої школи Артур Мартиненко. - Янголи утворять собою композицію, в центрі якої буде найбільший янгол. Буде янгол з ліхтариком, з сопілочкою, з лірою. Все розповідати не буду, залишимо інтригу. На одному янголі буде від 800 до 1000 лампочок. Автором ескізів янголів стали рівненські майстрині - Наталія Дребот та Інга Буянова. Наталію Дребот рівняни пам'ятають за величезною писанкою, яку виготовляли рівненські майстри цієї весни.

- Я не перший рік стикаюся з янголами, оскільки вони присутні на писанках, які я пишу, - розповіла рівненська майстриня й писанкарка Наталія Дребот. - Малювали ескізи олівцем, дуже багато створили й відібрали найкращих. Одного з янголів вирішили зробити з сопілочкою й він ніби сповіщає, що народився Ісус. Ще один сидітиме на хмаринці, бо янголи - небожителі. Стоятимуть янголи на невеличкому подіумі та будуть підсвічуватися.

Окрім появи янголів, на Новий рік та Різдво рівнян чекає ще декілька новинок. Озвучили й суму, яка пішла на виготовлення янголів - 25 тисяч гривень. Як розповіла Галина Кульчинська, Діда Мороза та Снігуроньки біля ялинки також не буде. Але буде Святий Миколай, який прийде на майдан 19 грудня – у день відкриття ялинки.

Не буде цьогоріч і традиційної акції з виготовлення дітьми великих ялинкових прикрас, оскільки такі речі зазвичай виготовляються з пінопласту й вони є пожежонебезпечними, коли знаходяться на ялинці поруч з електричними гірляндами.

Чекає на рівнян і нове різдвяне дійство – Фестиваль вуличних вертепів, який відбудеться 13 та 14 січня. Загалом на святкування новорічних свят планують витратяти близько 60 тисяч гривень.