Слідом за булавою, екскаваторник відкопав поховання. Людські кістяки лежали у землі за православною традицією. Ймовірно це лише частина давнього кладовища. Археологи уже підняли частину похованих вісім століть тому. Окрім людських кісток натрапили на кераміку, монети та вироби із металів.

Давні православні поховання у Пересопниці — ще одна знахідка екскаваторника. Своїм ковшем машина зачепила плиту із ракушняка. Під нею та поряд археологи розкопали поховання жінок й чоловіків. Відносять їх до періоду княжої доби: 12-13 століття.

Ще на полі у Пересопниці археологи виявили кераміку, вироби з металу та бронзи. Окрім цього монети: радянські, шведські, Речі Посполитої, навіть, Візантійської імперії. Тут і мідні, й срібні, із білону та сучасніших сплавів.

Пояснення такій кількості цінних знахідок на сільському полі має львівський археолог Святослав Терський. Разом із батьком, також археологом, досліджував літописне місто Пересопницю із 74 року. Каже: на цьому полі є знахідки і кам'яної доби. Жіночі прикраси, монети різних часів та імперій на території колись торгово-адміністративного центру не дивина. Бо Пересопниця стояла на колишньому шляху із Києва у Європу.

Усі знахідки із пересопницького поля упорядкують й задокументують. А перед відкриттям музею-пантеону, розмістять у експозиції новобудови.