Новий навчальний рік без першокласників. Незвичне свято першого дзвоника відбулось у школі села Грабів, Рівненського району. Цьогоріч жодного учня тут не сяде за парти вперше. І це при тому, що село велике, налічує 1 300 мешканців. Серед яких 100 дошкільнят і 130 дітей шкільного віку. Тоді у чому ж парадокс, намагались розібратись наші журналісти.

Початкова школа села Грабів, Рівне нського району. Тут навчаються діти з 1 по 4 клас. Цьогоріч жодного першокласника. Лінійка розпочинається з учнів 2-го класу.

Школа маленька. Загалом 21 учень. У класах по 6 - 7 школярів. Педколектив налічує 5 працівників. Вчитель початкових класів Оксана Левчик повинна була вчити цьогоріч першачків. Оскільки їх немає, - займатиметься з третьокласниками.

Дивіться також: Як у Рівне нській гімназії відзначали свято Першого дзвоника майбутні поліглоти? 

Завідувач школи Наталія Ляшко, каже 5 діток були готові йти цьогоріч до першого класу. Але їхні батьки подали документи у інші школи, оскільки Грабівська ЗОШ вже рік живе у невизначеності. Заклад хотіли ліквідувати і реорганізувати у садочок.

"Така невизначеність була до 2 серпня, у нас відбулись публічні консультації, день депутатта. Вирішено було і депутатами і громадою і представниками адміністрації - однозначно залишити заклад. Але розумієте оця невизначеність людей лякає і тому так сталось, що ми не набрали перший клас.", - говорить жінка.

У районному управлінні освіти кажуть, Грабівська ЗОШ - єдина у Рівне нському районі, де не має жодного першокласника. Хотіли ліквідувати заклад і створити на його базі дитячий садочок. Але громада проти. Тому цей рік лишили все без змін, а після децентралізації - вирішувати вже ОТГ.

"Наш проект про реорганізацію школи Грабівської в дошкільний навчальний заклад був запропонований, але зустріли супротив з боку колективу даного закладу частини батьків і депутатів районної ради. Зрештою цей навчальний рік, мабуть, даний заклад буде більше працювати на вчителів, а ніж на учнів.", - зазначає в.о. начальника відділу освіти Рівне нської райдержадміністрації

Село Грабів входить до складу Зорянської сільської ради. В.о. голови - Михайло Дяченко каже, над доцільністю існування цієї школи - думають давно. Остаточне рішення приймуть після об'єднання в ОТГ.

"З фінансової сторони треба буде зробити певні підрахунки, зараз ми бачимо, що при малому наповненні цієї школи - великі затрати фінансові ідуть. Ми будемо вивчати після об'єднання", -  говорить в.о. голови Зорянської сільської ради

Тим часом учні Грабівської ЗОШ радіють, що сьогодні у їхній школі пролунав перший дзвоник і нарешті почалось навчання. Батьки теж вказують на переваги роботи маленької школи у їхньому селі.

"Близько біля дому, дитина сама ходить не треба контролювати як дитина добереться додому. Кожній дитині можуть увагу приділити і це дуже добре.", - говорить мама другокласниці 

Після пісень та лінійки, школярі лишили побажання на дошці. Сподіваються воно здійсниться.

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber