Не знати іноземних мов в наш час - просто непристойно. Англійська давно вважається базовою потребою, але добре б знати ще хоча б італійську або французьку, а там і до китайської дійде.

 Але коли вчити всі ці мови, якщо на це немає часу? Спокійно. Часу потрібно зовсім не багато, до того ж, навчання цілком можна поєднуватися з розвагами.

 
Перегляд кіно і передач
Радикальний спосіб: відключити телебачення і дивитися все тільки на тій мові, яку вивчаєш. Спочатку з субтитрами на твоїй мові, потім з субтитрами на мові, що вивчається, а потім і зовсім без них. Якщо для тебе це занадто, почни з лекцій, серіалів, потім переходь до комедій і більш серйозних фільмів.
 
Дитячі книги
Діти легко освоюють мови, варто повчитися у них. Не соромся, починай з барвистого алфавіту, а потім починай читати казки про тварин. Казки та дитячі розповіді побудовані таким чином, щоб дати легку мовну базу тим, у кого ще немає досвіду мови. Так що краще для навчання і не придумаєш. До речі, можна вивчати мову разом з дитиною.
 
Спілкування з носіями мови
Щоб перестати боятися мови і вважати її складною, почни спілкуватися з її прямим носієм. По-перше, ти побачиш, що твої знання не такі вже й малі - ти можеш висловлюватися і тебе розуміють. По-друге, побачиш, як легко і просто звучить мова, втягнешся в атмосферу спілкування і перестанеш боятися невдач.

Регулярні заняття
У будь-якому навчанні головне - регулярність. Не став собі величезних цілей, на зразок книги за місяць або 30 нових слів щодня. Нехай це буде 1 слово і 1 коротка передача на 3 хвилини, але кожен день.
 
Друзі по навчанню
Індивідуальні заняття дають більше ефекту, але в групі займатися легше. Адже там є багато людей, які будуть тебе мотивувати. Будь-яка твоя невдача не буде сприйматися індивідуально і зустріне підтримку.
 
Розмовні клуби
Починай говорити новою мовою. Для цього є розмовні клуби: люди, які вивчають мову, збираються разом і обговорюють якусь тему. Тільки на цій мові, звичайно ж.

Подорож
Вирушай в країну, де говорять мовою, яку ти вчиш. Закохавшись в культуру, кухню і людей, ти закохаєшся і в мову. А значить вивчати її буде не обов'язком, а суцільним задоволенням.