Обходиться без покарань - це мрія кожної мами. На жаль, не завжди виходить обійтися одними тільки «пряниками».

Які міри покарання абсолютно неприйнятні, а які можна застосувати, щоб дитина усвідомила скоєне?

5 «не можна» в покарання дитини

Не можна карати дитину, якщо вона чесно зізналася в провині і вибачилася. Також не карайте дитину за проступок, за який вона вже була покарна.

Не можна карати дитину в присутності сторонніх людей, ображати і принижувати малюка образливими словами. Ви забудете про її помилки, а вона ваші слова і перекошене злобою обличчя запам'ятає надовго.

Не можна карати суворо за дрібну провину навіть з міркувань профілактики. Нам важливо, щоб дитина зрозуміла свою неправоту і захотів виправитися. Непропорційно важке покарання може призвести до зворотнього результату - дитина образиться, озлобився і не відчує каяття.

Не можна придумувати за одне покарання нові «санкції». Якщо за «незадовільну»  поведінку дитину позбавили перегляду мультика, не варто забороняти дитині ще й іти в гості і казку на ніч.

Не можна карати за випадкові провини: дитина випадково послизнулася, впала і порвала одяг або спіткнулася і розбила вазу. Після такої помилки малюка вам досить сказати, які емоції відчуваєте.

5 «можна», якщо ви караєте дитину

Можна покарати позбавленням улюбленого заняття (перегляд мультика, похід в кіно, в магазин, похід в гості).

Можна покарати дитини відразу після вчиненого проступку, адже відкладені покарання абсолютно марні: дитина не пам'ятає і не розуміє, за що її карають.

Можна і потрібно давати дитині в якості покарання можливість виправити помилки: наприклад, відтерти намальовані каракулі на дивані або на стіні, або дати додаткову домашню роботу.

Можна дати дитині можливість подумати і зробити висновки: в чому вона була не права, чому її вчинок поганий, як вона буде поводитись  наступний раз. І не забудьте пояснити малюкові, що поганого було в його поведінці, адже для маленького непосиди це може бути незрозуміло.

Можна сказати дитині, що ви незадоволені  саме її поведінкою, а не нею самою. І незважаючи на її «викрутаси», ви любите і сподіваєтеся, що цей проступок більше не повториться.

P.S. Якщо без покарання можна обійтися, не карайте дитину