Страсний тиждень або Страсна седмиця - це останній тиждень перед Великоднем, який присвячений останнім дням життя Ісуса Христа на землі. Кожен з днів тижня називається Великим і має певні традиції.

 Останній тиждень перед Світлим Воскресінням Христовим вже не відноситься до Великого посту, проте, обмеження ще більш суворі ніж в піст. Протягом цього тижня не проводяться ніякі служби, не проводиться таїнств хрещення або вінчання, тільки особливі служби, присвячені підготовці до Великодня. Якщо ви не дотримувалися посту, то в останній тиждень перед святом все ж варто дотримуватися деяких правил і заборон, щоб очистити своє тіло і душу. Як називаються дні Страсного тижня і що вони означають?

Великий понеділок

У Великий понеділок на церковній службі згадують сюжет про патріарха Йосипа зі Старого завіту, якого брати продали в рабство і про прокляття Ісусом Христом безплідної смоковниці. Також в цей день починається особлива процедура, яка проходить тільки один раз на рік - чин мироваріння. Миро - це спеціальне ароматичне масло, яке застосовується в таїнстві хрещення. Його варять із суміші 50 різних масел, запашних трав і смол протягом трьох днів, читаючи при цьому спеціальні молитви.

Католицький Великдень 2019: традиції та звичаї свята

Великий вівторок

У цей день під час служби розповідають про те, як Ісус Христос говорив з людьми в храмі Єрусалиму, про його приті учням, про його чудеса і про Страшний суд.

У цей день жінки перуть і готують одяг для всієї родини, в якому вони відправляться на пасхальну святкову службу.

Велика середа

Як свідчить Біблія, саме в цей день Юда зрадив Ісуса Христа за 30 срібняків, тому цей біблійний сюжет переказується в храмах, а також згадують грішницю, яка омила ноги Спасителя і помазала їх світом. У цей день всім віруючим обов'язково потрібно сповідатися.

У середу починаються приготування до Великодня, проводиться прибирання в будинку, господині вибирають яйця для крашанок та писанок, готують інгредієнти для випікання пасок.

Випускницям на замітку: як створити ідеальний образ

Великий четвер (Чистий четвер)

В цей день проходить особлива служба, на якій читають найдовшу молитву, присвячену Ісусу Христу - "Дванадцять Євангелій". Люди повинні вистояти всю службу з запаленими свічками і принести цей вогонь додому. Також в цей день віруючі причащаються.

У Чистий четвер з самого ранку потрібно помитися і прибратися в будинку, так як починається підготовка до Світлого свята: господині печуть паски, фарбують яйця.

Велика п'ятниця (Страсна п'ятниця)

Страсна п'ятниця - це день жалоби, коли Ісус був засуджений і розп'ятий. Служба присвячена спогадам про страждання Спасителя на хресті. У цей день з вівтаря виносять плащаницю - зображення Христа, що лежить у труні і люди схиляються перед нею.

Велика субота

На суботній службі священики розповідають про те, як ховали Ісуса Христа і про його перебування у гробі. На службі священики одягають білі ряси, що свідчить про наближення світлого свята Воскресіння Христового.

На вечірню службу віруючі приносять паски, фарбовані яйця, які освячуються. У храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі сходить благодатний вогонь. Православні християни зустрічають Світле свято Великодня.

Як захистити свій будинок від негативної енергії?