Якщо ви хочете зрозуміти думки і почуття людини, потрібно знати, на що слід звертати увагу. Тому що іноді мова тіла може видати те, що людина намагається приховати. Давайте розберемося в тонкощах невербального спілкування, щоб не допускати таких помилок.

 1. Знизування плечима: людина не знає, що відбувається

Цей жест показує, що співрозмовник не розуміє вас. При цьому ми піднімаємо плечі (з метою захистити горло від атаки), брови (в знак підпорядкування) і демонструємо розкриті долоні.

2. Розкриті долоні: людина висловлює свою чесність

Розкрита долоня завжди асоціювалася з правдою, чесністю, вірністю і підпорядкуванням. Ми підсвідомо демонструємо свої долоні, щоб показати, що ми не озброєні і не являємо для співрозмовника ніякої небезпеки.

3. Відсутність «гусячих лапок»: можливо, людина посміхається нещиро

Щиру посмішку вчені називають «посмішкою Дюшена» (на честь французького невролога Гійома Дюшена, який досліджував м'язові скорочення). Нашу радість при цьому висловлюють не тільки губи, але і очі. Тому вважається, що через ту саму щиру посмішку повинні обов'язково з'являтися зморшки навколо очей.

4. Підняті брови: людина відчуває дискомфорт

Ми піднімаємо брови, коли переживаємо, дивуємося або боїмося. Так що, якщо якась знайома робить комплімент вашій новій зачісці і при цьому піднімає брови, пам'ятайте, що, можливо, вона вам лестить.

5. Спрямований на вас вказівний палець: людина намагається показати свою перевагу

Такий жест примушує співрозмовника до покірності, але, звичайно, не завжди призводить до очікуваного результату. Він моментально викликає підсвідомі негативні почуття, так як асоціюється у нас з подальшим ударом.

6. Повторення ваших жестів: людині комфортно спілкуватися з вами

Якщо розмова проходить добре, співрозмовники копіюють позу і жести один одного. Друзі та закохані мимоволі повторюють рухи один за одним. Це відбувається тому, що ми відчуваємо зв'язок з цією людиною.

7. Занадто довгий погляд в очі: можливо, людина бреше

У спробі приховати обман або підлість, людина може дивитися у ваші очі довше звичайного, при цьому мовчати і навіть не кліпати. Погодьтеся, що це дуже некомфортно.

8. Відкрита поза: людина розслаблена і впевнена в собі

Поза людини може багато розповісти про її емоційний стан. Якщо людина затиснута, це говорить про її невпевненість і страх.

9. Безліч жестів: людина дійсно відчуває зв'язок між вами

Дівчина дивиться вам в очі, опускає погляд, поправляє волосся і знову дивиться на вас? Вітаємо! Ви їй подобаєтеся!

10. Схрещені ноги: людина чинить опір і погано сприймає інформацію

Зверніть увагу, що такий жест вашого співрозмовника при переговорах - поганий знак. Це говорить про те, що людина ментально, емоційно і фізично закрита. У такому випадку їй складно йти на контакт.

11. Часте торкання особи або рук: можливо, людина нервує

Цю емоцію ми здатні передати без слів. Якщо ми відчуваємо дискомфорт, ми смикаємо щось у руках або торкаємося свого обличчя. Дивно, але ми можемо навіть не помічати за собою цього.

12. Спільний сміх: ви подобаєтеся людині

Не секрет, що сміх зближує людей. Контакт налагоджений, якщо людина сміється над вашими жартами. Сміх - це сигнал про бажання підтримувати відносини, будь вони платонічними або романтичними.

13. Упевнена поза: чоловік демонструє лідерство

Лідера по натурі (або людина, яка хоче здаватися такою) відрізняє пряма постава, впевнена хода, складені або опущені долоні.

14. Посмішка і прямий погляд: можливо, людина намагається вас спокусити

Коли ми намагаємося спокусити когось, ми злегка посміхаємося і прямо дивимося в очі об'єкту нашого бажання. При цьому така усмішка може виражати як підпорядкування (погляд знизу, злегка опущена голова), так і домінування (гордий погляд в бік).

15. Асиметрія рухів м'язів обличчя: можливо, людина демонструє нещирі емоції

Наступного разу, коли будете розповідати жарт, зверніть увагу на симетричність посмішки співрозмовника.

 Що заважає вам розбагатіти: 6 причин про, які ви і не здогадувалися

Як все встигати: 5 ефективних прийомів тайм-менеджменту