В ХІХ та на початку ХХ століття візитною карткою міста була вулиця, яка нині має назву 16 Липня. Тут поселялися та гарно проводили час гості Рівного, які приїздили сюди на торги.

У гарному двоповерховому особняку під № 6 в 1912 році знаходилася ноторіальна контора Петра Міцкевича.

Пізніше тут мешкали та займалися приватною практикою відомі лікарі - Олександр Виноградов та Роман Могильницький. Під час Другої світової війни тут розмістився гебітскомісаріат, який очолював доктор Вернер Беєр. В радянський період в будівлі знаходилися різні державні установи. Управління державної міграційної служби тут розміщувалося із середини 90-х років ХХ століття. 

У 1923 - 1939 роках в будинку під № 6в діяла Рівне нська українська приватна гімназія. Її заснував український педагог Федір Пекарський, який створив прогресивну українську систему процесу навчання та виховання. Зараз у цьому будинку живуть люди.

Читайте ще: Рівне історичне: вулиця, що губиться неподалік гідропарку

 У 1932 році українською інтелігенцією на чолі із Степаном Скрипником була відкрита Українська народна шестирічна школа імені Гетьмана Мазепи або "мазепинка". Розташована вона була під № 18. Тут вихованці могли отримати усі необхідні знання для проходження іспитів та вступу до Рівне нської української приватної гімназії. Навчальний заклад існував до 1939 року.

Відомо, що в одному із приміщень школи знаходилися товариства "Рідна хата" та "Рідна школа". Їх метою було в умовах польського суспільства зберегти українську національну школу, побут та культуру в цілому.  Із приходом до міста більшовиків, в 1939 році школу об'єднали із гімназією й створили Рівне нську середню школу №1 імені Тараса Шевченка. 

Згодом, за часів незалежності, у приміщенні працювала стоматологічна поліклініка, а зараз тут - корпус Рівне нської медичної академії. 

Навпроти академії знаходиться пам'ятник Георгію Косміаді, який відкрили у 2017 році. 

Відомий художник та педагог прожив у Рівному 24 роки, внісши вагомий вклад в культурне життя міста. Викладав образотворче мистецтво в українськиій, російській, польській та єврейській гімназіях. Брав активну участь у громадському житті міста, займався культурною та благодійною діяльністю. 

Донька Надія

Геогрій Косміаді написав більше п'яти тисяч картин. Нині мистецька спадщина повернута місту його донькою Надією, яка дотепер опікується музеєм пам'яті Г. Косміаді. 

Перша музична школа Волині також знаходиться на вулиці 16 липня. Нині це Рівне нська дитяча музична школа № 1 імені Лисенка, яку збудували в кіні ХІХ століття. Її відкриття в 1939 році стало важливою подією мистецького життя міста. 

В школі із першого дня були організовані денна і вечірня форми навчання. Також діяли такі відділи: фортепіанний, народний, вокальний та духових і струнно-смичкових інструментів.

Читайте щеРівне історичне: вулиця Аптекарська

За № 59 розташувався Будинок директора або ж "яничарка". Це одна із найстаріших будівель у місті. Тут розміщувалася княжа сторожа, потім це був будинок управителя маєтку Любомирського, а згодом тут мешкав директор Рівне нської гімназії. 

Будівля є свідком міського сердовища тогочасного Рівного. Це чи неєдина споруда, яка вціліла після пожежі у 1847 році та під час Першої та Другої світових воєн. Будинок являється яскравим прикладом класицистичної архітектури, синтезованої з образом міщанського житлового будинку. 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber