Рани, сонячні удари, забої, опіки - від яких тільки небезпек не доводится оберігати дітей влітку, адже саме в цю пору малеча проводить найбільше часу на вулиці, на дитячих майданчиках, у парках та біля водойм. Якими б уважними не були батьки, але є випадки, коли знання про надання першої допомоги просто необхідні.

Давайте розглянемо на прикладах травми, які трапляються з діткам найчастіше і що потрібно робити у разі їх виникнення.

Тепловий та сонячний удар

При тепловому ударі дитина перегрівається, навіть якщо на неї не діють сонячні промені. А при сонячному ударі це саме відбувається від сонця. Симптоми в обох випадках однакові: загальна слабкість організму, підвищення температури тіла, нудота. Дитина може втрачати свідомість. Якщо ви помітили такі симптоми, насамперед роздягніть дитину, при потребі загорніть тіло у вологий рушник та прикладіть на голову холодний компрес, дайте пити. Якщо ж симптоми не зникають, а температура тіла дитини підвищується, необхідно якнайшвидше звернутись до лікаря.

Рани та забої

Якщо після падіння на тілі дитини з'явились подряпини чи рани, необхідно відразу обробити рану перекисом водню. Ні в якому разі не потрібно промивати рану водою і самостійно діставати чужорідні предмети, якщо такі в неї потрапили. При будь-яких самостійних маніпуляціях в рану можуть потрапити різні мікроби, які можуть викликати серйозні інфекційні захворювання.  При забоях перш за все необхідно забезпечити спокій пошкодженій ділянці тіла, заспокоїти малюка і на місце забою прикласти холодний компрес. На допомогу також може прийти лід, замотаний в рушник чи серветку. Холодні компреси варто робити впродовж першої доби після забою, щоб зменшити розмір гематоми та набряк. 

Дитина почала тонути або наковталась води

Якщо ваші діти вже плавають самостійно - не ризикуйте, залишаючи їх у воді без постійного нагляду. Якщо ж дитина плаває в нарукавниках чи надувному крузі, потрібно пильнувати, аби круг не перекинувся і щоб дитина не наковталась води. В такому випадку необхідно якомога швидше дістати малечу з води і очистити дихальні шляхи від рідини. Для цього потрібно покласти дитину на ліву руку дорослому, щоб голова дитини звисала донизу, а правою рукою нанести п'ять несильних ударів ребром долоні поміж лопаток, в результаті таких маніпуляцій вода легко виллється через рот. Може бути так, що після виходу з води у дитини почався сильний кашель і блювота. Намагайтесь заспокоїти, накрийте рушником, щоб зігріти. Якщо дитина почала тонути, батькам необхідно дістати малюка з води і, переконавшись, що дихання відсутнє, зробити штучне дихання, під час якого дитина повинна лежати на спині з відкиненою назад головою. Зробіть 5 видихів за методом "з рота в рот" або "з рота в ніс і рот" (якщо дитина зовсім маленька). Видихи повинні бути плавні і ритмічні. Лише після цих 5 видихів викликайте швидку і кличте на допомогу. А при відсутності пульсу починайте робити непрямий масаж серця, чергуючи його з штучним диханням у співвідношенні 30 натискань на грудну клітку до 2 видихів. 

Удар електричним струмом

Перше, що потрібно зробити в такому випадку - звільнити дитину від джерела струму. Ні в якому разі не варто робити це голими руками. Потім відразу потрібно викликати швидку, а поки та їхатиме, робити штучне дихання за методом "рот в рот" і непрямий масаж серця, якщо це потрібно.

Опіки

В першу чергу потрібно усунути джерело опіку, чим швидше ви це зробите, тим краще. Якщо на дитині горить одяг, потрібно його якнайшвидше зняти або накинути на малечу ковдру, плащ чи будь-яку іншу тканину, щоб перекрити доступ кисню до полум'я. Після усунення джерела опіку необхідно звільнити пошкоджені ділянки від одягу і гарячих частинок. Проте, ні в якому разі не відривайте прилиплі до тіла частини одягу і предметів, видаляйте тільки ті елементи, які зможете забрати без зусилля і відразу викликайте швидку. Якщо ж опік у дитини незначний, необхідно підставити уражену ділянку під струмінь холодної води на 15-20 хв. Після цього на рану накладіть бинтову або марлеву пов'язку, а в разі необхідності дайте дитині знеболююче на основі парацетамолу.

Струс головного мозку

Основні симптоми: запаморочення, загальна слабкість організму, втрата свідомості, дитина невправно або невміло рухається, втрачає пам'ять (наприклад, не пам'ятає правила гри, в яку грала), скаржиться на головний біль та порушення зору (предмети навколо здаються розмитими). Зазвичай, всі ці симптоми з'являються одразу після травмування, але можуть проявитися і через кілька годин або на наступний день, тому батькам варто спостерігати за дитиною і будь-якими змінами у поведінці після падіння чи удару впродовж кількох днів. Негайно потрібно відвезти дитину в лікарню або викликати швидку, якщо у дитини: різний розмір зіниць ока, сонливість і її неможливо розбудити, незвична поведінка, сильне збудження, нерозбірлива мова, оніміння та порушення координації.