Кожна мама прагне побудувати з дочкою довірливі відносини, стати їй справжньою подругою. Наскільки це правильно і чому, на думку психологів, така "дружба" може зіпсувати дитині життя?

Безумовно, важливо вибудувати з дитиною довірливі відносини, але в будь-якому випадку, ієрархія "дорослий-дитина" має зберігатися і межі її не повинні бути розмиті. Чому "дружні" відносини з дочкою можуть руйнівно діяти на психіку дитини і як зберегти правильні відносини?

Спотворення понять

Ієрархія в парах "мати-дочка" і "подруга-подруга" помітно відрізняється. Якщо в першій парі, мати - авторитет, то в другій, подруги абсолютно рівні, між ними немає ієрархії. Якщо мати стане подружкою, то вона вже не зможе впливати на виховання і вимагати від дитини виконання якихось побажань. Це неминуче призводить до конфліктів, тому що коли сьогодні мама-подружка все вирішує і весело б'ється подушками, а завтра мама-мама вимагає підготується до іспитів, виникають протиріччя. Батьки - це авторитет і дитина повинна вас поважати, прислухатися до вашої думки і рахуватися з вашими побажаннями.

Нездорова конкуренція
Між подругами конкуренція неминуча, вони міряються гардеробами, увагою хлопців та іншим. Але якщо між дівчатами одного віку це нормальна здорова конкуренція, то між матір'ю і дочкою - не дуже. Мати повинна сформувати у дівчинки правильну самооцінку, а якщо вона буде вести себе як її ровесниця, одягати короткі спідниці і загравати з хлопцями, стираючи різницю у віці, нічого доброго з цього не вийде.

Відсутність турботи
Діти отримують від батьків енергію, цей потік завжди повинен бути спрямований зверху вниз. Але якщо мати вважає себе подругою дочки, то відбувається взаємний енергообмін і дочка навмисно позбавляється дитинства і стає дорослою занадто рано. Дайте дитині можливість побути дитиною, відчути в повній мірі увагу і турботу матері, а не подруги.

Різниця у віці
Часом різницю у віці можна приховати косметикою та одягом, але досвід і сформований світогляд нікуди не можна подіти. Мати - доросла жінка, яка здійснює вчинки і приймає рішення в силу певних знань і досвіду, якими дочка поки що не володіє. Це може призвести до непорозумінь. Крім того, не варто перетягувати ковдру на себе, а дати дитині дорослішати самостійно, роблячи помилки і набиваючи власні гулі.

Намір утримати
Іноді бажання мами стати кращою подружкою - це спосіб контролювати життя своєї дитини, знати про всі наміри, інтереси і плани. Як би ви не старалися, діти дорослішають і рано чи пізно «полетять» з гнізда будувати свою власну сім'ю. Підтримуйте свою дочку, будьте для неї опорою і підтримкою, але не втручайтеся в її життя і послабте контроль, тільки так ви зумієте виховати повноцінну і психологічно здорову людини та зберегти чудові стосунки.