Після народження малюка всі рідні, близькі та друзі намагаються вгадати, на кого ж він схожий? Татковий носик, мамина форма обличчя, а чиї ж очі?


Всі припущення про подібність новонародженого малюка на когось з рідних дуже бавлять. Адеж зовнішність малюка ще буде змінюватись, а особливо його маленькі оченята. У перші дні складно вгадати, якими очима малюк буде дивитися на світ.

Отже, через кілька тижнів після народження можна помітити зміни в кольорі очей дитинчати. Вони стають "чистішими", очі починають набувати відтінку. Сірий поки домінує. А ще через кілька місяців (частіше за все через півроку), очі у малюка знаходять свій колір.

Хоча буває, що остаточні зміни відбудуться і значно пізніше - в 3-4 роки, коли очі придбають свій відтінок (наприклад, з темно-карих стануть медовими або зелено-карими). Всі ці варіанти - в межах норми.

Чи можна передбачити колір?   Кількість пігменту меланіну в райдужці ока (це і є колір) - генетично обумовлений показник.

Також читайте: Якого кольору будуть очі у Вашої дитини?

У більш дорослому і навіть зрілому віці колір очей може змінитися, але це буде наслідком дуже потужного збою в організмі.

У рідкісних випадках очі набувають два різних кольори: наприклад, праве око блакитного, а ліве - коричневого. Таке "чудо природи" пояснюється конфліктом генів або збоєм у виробленні меланіну, але це ніяк не загрожує здоров'ю.

Наші очі також неповторні, як і відбитки пальців. Так що якими б не стали очі вашого малюка, ви вже зараз знаєте:  ці очі найкращі!