В Україні католицьке Різдво, яке завжди припадає на 25 грудня, стало офіційним вихідним днем. При цьому ми не так вже й багато знаємо про традиції, звичаї і символи цього свята.


Що таке Святвечір? П'ять днів перед католицьким Різдвом (з 20 по 24 грудня) називаються Святвечором. У ці дні прийнято дотримуватися строгого посту і харчуватися виключно сочивом - звареними з медом пшеничними або ячмінними зернами.



Закінчується піст з першою вечірньою зіркою на небі. У цей час у всіх католицьких і протестантських храмах світу починаються урочисті різдвяні богослужіння, присутність на яких для католиків обов'язкова.


Різдвяні традиції. Після святкової меси прийнято влаштовувати святкову вечерю. Вдома навколо великого столу збираються тільки рідні і близькі. Традиційно вечерю відкриває глава сімейства - батько, дідусь або старший брат.



Перед початком прийому їжі необхідно прочитати уривок Євангелія від Св. Луки про Різдво Христа. Потім потрібно переломити облатки (різдвяний хліб). Всі ділять їх між собою і пригощають один одного в знак любові і взаємної поваги, вимовляють привітання зі святом і теплі побажання.



Є ще один поширений різдвяний звичай - залишати за столом вільне місце на випадок, якщо в будинок прийде випадковий  або непроханий гість. У цей вечір його приймуть в будинку як рідного. Також вільне місце можуть залишати для померлих близьких, яких так не вистачає за цим столом, але які живі в серцях присутніх. Для них ставлять порожню тарілку куди кладуть трохи різдвяних страв і шматочок облатки.



Також зберігся звичай застеляти стіл білою скатертиною, а під неї підкладати трохи сіна. Це повинно нагадувати присутнім про Віфлеємську печеру і ясла, в які Богородиця поклала новонароджене Христа.

Звичаї різних країн. Крім католиків Різдво в цей день святкують лютерани, англіканська церква і частина протестантських конфесій. У різних куточках світу є свої звичаї і традиції, пов'язані з цим святом.

Наприклад, в Іспанії Різдво називають Nochebuena, що означає «хороша ніч». Відзначати його прийнято в колі сім'ї. Вважається, що щастя сім'ї принесе самотній старий або бідна людина, якіих потрібно запросити за стіл розділити трапезу.

Що не можна робити в новорічну ніч і перші дні Нового року


У Німеччині з початком різдвяних служб життя завмирає. Приблизно о десятій годині вечора починають дзвонити дзвони, сповіщаючи про початок різдвяної меси. І всі люди, навіть ті хто в інші дні року не замислюються про Бога, відправляються на службу до церкви. У ці дні тут прийнято пригощати один одного випічкою. Залежно від регіону це можуть бути нюрнберзькі пряники,  фігурні пряники, дрезденський кекс, коричневі зірочки і т. д.



У Польщі сім'ї з першою різдвяною зіркою сідають за стіл. Вони діляться облатками, вітають один одного, співають колядки і згадують, рік що минає. Страви на столі виключно пісні: борщ, смажена або заливна риба, вареники, пироги, узвар, в деяких регіонах - кутя.


У Канаді
святкування Різдва починається ввечері 24 грудня - він називається Cristmas Eve (Переддень Різдва). Відзначають його також за сімейною трапезою. У деяких провінціях, наприклад, Ньюфаундленд і Лабрадор є традиція в цей день продавати в церкві свіжовиловлену рибу. Виручені гроші йдуть виключно на потреби приходу.



У Бразилії також відзначають Різдво, але не в колі сім'ї, як роблять це європейці, а на вулицях. Тут проходять масові гуляння з танцями і піснями.