Багатьом садівникам відома така напасть як фітофтороз. Вона може погубити не тільки городні культури: картоплю, помідори або баклажани, а й садові рослини, наприклад, рицину. Тому, боротьба з фітофторою - щорічна турбота городників. Що таке фітофтора на помідорах і як боротися народними засобами.

 Що таке фітофтора або фітофтороз? Це грибне захворювання, що паразитує, в основному, на пасльонових культурах. Хворобою буває охоплена вся рослина, аж до листя, плодів і бульб.

Існують різні способи боротьби з цим небезпечним захворюванням за допомогою народних засобів.

Молочна сироватка. Потрібно розвести в рівних пропорціях сироватку і воду і обприскувати рослини з початку липня. Таку процедуру можна проводити щодня.

Читайте також: Шкідники редису і як з ними боротися

Марганцівка. Перед посівом насіння можна протравити в слабкому розчині марганцівки близько 15 хвилин, після чого їх потрібно промити. Під час погіршення погоди незрілі томати можна зняти з рослин, на 30 хвилин покласти в гарячий розчин марганцівки, а потім добре їх витерти і прибрати на дозрівання.

Настій часнику з марганцівкою. Для приготування цього народного засобу від фітофтори знадобиться 100 грамів часнику (можна використовувати будь-які частини цієї культури). Їх необхідно подрібнити, залити 1 склянкою води і настоювати протягом 1 доби. Далі розчин потрібно процідити, довести об'єм до 10 літрів водою і додати 1 грам марганцівки. Рослини обробляють таким настоєм кожні 10 днів.

Зола. Опудрюють міжряддя помідор або баклажан через тиждень після посадки, до поливу. Потім повторюють процедуру під час зав'язування плодів.

Молоко з йодом. Цим незвичайним розчином обприскують рослини кожні 2 тижні. Приготувати його можна так: 1 літр знежиреного молoка розводять в 10 літрах води і додають 15 крапель йоду.

Читайте також: Підживлення перцю для гарного врожаю

Дріжджі. Цей спосіб допоможе на початковому етапі фітофтори. Як тільки з'явилися перші ознаки фітофтори, рослини рекомендується обробити наступним народним засобом: 100 грамів дріжджів розвести в 10 літрах води.

Кухонна сіль. Найпростіший народний засіб від фітофтори, який не дасть зіпсувати урожай томатів. Для приготування цього засобу необхідно взяти 1 склянку солі і розвести його в 10 літрах води. Таким препаратом обробляють великі, але ще зелені плоди помідорів. Таку обробку від фітофтори проводять 1 раз на місяць.

Гній. Це хороший засіб проти фітофтори не тільки на томатах або баклажанах, але і на картоплі. Приблизно, півкіло гною потрібно розвести у відрі води, і отриманим настоєм обприскувати рослини.

Мідний дріт. Тут трохи інший принцип захисту рослин від фітофтори. Потрібно взяти мідний дріт довжиною близько 4 см, зачистити його наждачним папером і проколоти ним знизу стебла томатів, а кінці дроту загнути донизу. Така процедура вважається хорошою профілактикою проти фітофторозу.

Профілактичним заходом щодо боротьби з фітофторою є видалення листя з сонячної сторони посадок. В результаті помідори швидше дозрівають, і фітофтора не встигає їх вразити. Фітофтороз - небезпечне захворювання, але, дотримуючись правил агротехніки і застосовуючи вищеописані методи боротьби з ним, ви зможете зберегти рослини і збирати добрі врожаї здорових овочів. Якісна і своєчасна боротьба з фітофторою допоможе уникнути багатьох проблем на дачній ділянці.