Часто наші дітки схожі на нас як дві краплі води. Дуже кумедно бачити в дитині свої жести, звички,  зовнішню схожість і риси характеру. Але, на жаль, від батьків до дітей можуть передаватися ще й різні проблеми зі здоров'ям. Тому якщо ви знаєте свої слабкі сторони, вам простіше звертати увагу на симптоми у дитини і попереджати хвороби в початковій стадії.

Алергія і астма. Ці захворювання передаються від матері до дитини. Хоча масштаб проблеми може бути абсолютно різним. Наприклад, у жінки з тяжкою астмою може народитися малюк, схильний до харчових алергій. Але, на жаль, це працює і у зворотний бік: у мами може бути лише легка алергія на пилок рослин або шерсть тварин, а у дитини виявлять астму.

Серцево-судинні захворювання. Вони передаються у спадок не так вже й часто - приблизно в 20% випадків. І все ж якщо у матері був інфаркт або інші проблеми з серцем, звернути особливу увагу на цей орган і ставитися до нього дбайливо потрібно і дочки.

Психічні захворювання. Схильність до депресивних станів залежить від матері на 10-30%. Це відбувається у зв'язку з тим, що існує група генів, яка відповідає за вироблення в організмі гормону щастя - серотоніну. А ось шизофренія, як кажуть фахівці, частіше передається по непрямій - від матері до сина і від батька до дочки.

Онкологічні захворювання. На жаль, ймовірність захворювання у дитини підвищується, якщо рак був у матері. Це пояснюється тим, що онкологічні захворювання пов'язані з мутацією генів. В першу чергу в групу ризику потрапляють діти тих мам, у яких онкозахворювання було діагностовано в ранньому віці.

Головні болі і мігрені. Виявляється, існує ген, який провокує мігрені. І якщо головними болями страждає мати, з ймовірністю 70-80% ця недуга проявиться і в дитини.

Ранній клімакс. Зазвичай він настає у віці після 50 років, але бувають випадки, коли менопауза приходить відразу після 40. За цей процес відповідають цілих 4 гена, тому якщо у матері був ранній клімакс, то в 70-80% те ж саме чекає і дочка. На жаль, скорегувати цей процес практично неможливо, оскільки кількість яйцеклітин закладено у нас ще від народження.

Схильність до повноти. Вчені стверджують: спадковість в даному випадку відіграє велику роль. Якщо батьки повні, то ризик поправитися у дитини підвищується на 70%. Причому передається ця схильність від батька до сина і від матері до дочки. Але є й інша думка, що в родині повних батьків діти набирають зайву вагу через неправильне режиму харчування, в наслідок якого у дітей порушується обмін речовин ще в ранньому віці. Загалом, варто всій родині перейти на здорову їжу і нормалізувати вагу буде куди простіше.

Фізична форма. Здатність тренувати тіло і накачувати м'язи теж передаються у спадок. Найчастіше видатні спортсмени народжуються в спортивних сім'ях. Хоча це пов'язано ще і з способом життя, харчуванням, звичками до активного дозвілля. Тому роблячи свій вибір на користь здорового способу життя, ми робимо неоціненну послугу не тільки своїм дітям, але й онукам. Бережіть себе і своїх близьких!