Літо - період, коли діти проводять на вулиці дуже багато часу. І саме в цю пору року малюки наражаються на небезпеку від укусів різноманітних комах. Одні з найнебезпечніших - це укуси оси. Що робити, коли дитину вкусила оса чи бджола та як надати першу допомогу читайте у статті.

Укус оси дуже болючий, а в деяких випадках може бути ще й надто небезпечним для дитини. Тому батькам важливо знати, що робити і коли обов'язково потрібно звернутися до лікаря. 

Зазвичай, оси і бджоли не нападають без причини. Спровокувати укус може навіть розмахування руками, тоді  ці комахи укусами чинять опір небезпеці. Не уникнути укусу також тоді, коли дитина наступила на осу голою ногою або зловила рукою. 

Що ж потрібно робити відразу після укусу?

  1. Перш за все заспокойте малюка і не панікуйте самі. На відміну від бджіл, оса не гине після того, як вжалить, а значить може знову атакувати. 
  2. Промийте місце укусу холодною водою, це може бути і бутильована вода, головне, щоб не солодка. Якщо є можливість, використайте мильний розчин. 
  3. Продезинфікуйте місце укусу будь-яким антисептиком, можна використати перекис водню.
  4. До місця укусу прикладіть щось холодне. Для цього підійде лід або щось з морозилки, загорнене в тканину. Чим раніше прикласти холодне, тим менше шкоди буде від отрути оси. 
  5. Один з народних методів, як витягнути отруту оси - прикласти шматочок цукру-рафінаду, злегка змоченого у воді. 

Як зняти біль від укусу?

Є багато способів, що допомагають втамувати біль, наприклад, можна покласти на місце укусу ватку, змочену нашатирним спиртом, розведеним водою (1:5), або слабким, ледь рожевим розчином марганцевокислого калію, або водою із сіллю (чайна ложка на склянку).

Якщо ця неприємнісь трапилася на пікніку, можна використати підручні засоби: прикладіть до місця укусу кружальце цибулі, ревеню, огірка, здрібнений корінь петрушки або листочок подорожника. Можна також  скористатися й фармацевтичними засобами. Наприклад, псило-бальзам швидко й ефективно знімає печіння та свербіж. Якщо всього цього під рукою не знайшлося, обмежтеся холодним вологим компресом.

Якщо у дитини алергія на укуси комах.

Найпоширенішою алергійною реакцією на укус комахи є поява на тілі пухирів, причому нерідко в місцях, віддалених від укусу. Іноді за лічені хвилини розвивається сильний набряк, спостерігається підвищення температури, головний біль, нудота. Можливі рясні слизові виділення з носа, чхання та навіть задуха.

Якщо ви знаєте про наявність у дитини алергії на укуси комах, завжди тримайте напоготові протиалергічні засоби, які підходять саме вашій дитині. Це питання попередньо варто обговорити з лікарем. 

Коли необхідно обов'язково звернутися до лікаря?

  • Якщо дитині менше трьох років.
  • Якщо малюка вжалили одразу кілька ос або бджіл. 
  • Після укусу на обличчі або в ротовій порожнині (це найчастіше стається, коли оса потрапляє у напій, який п'є дитина).
  • Якщо виникла сильна алергічна реакція (дуже сильний набряк, рясні висипання, підвищення температури тіла, ускладене дихання).

Батькам треба бути максимально уважними на природі, адже краще запобігти укусу, ніж потім боротися з наслідками. 

Як уникнути укусів?

  • Комах приваблюють яскраві кольори. Тому, вирушаючи на прогулянку на природу, одягніть білий одяг. Зелений, бежевий і сірий також значно знизять вашу привабливість. Щонайменше для бджіл.
  • Креми та парфуми із солодким запахом – кращої принади для бджіл і ос і не вигадаєш. Відкладіть свої улюблені парфуми, якщо збираєтесь на прогулянку з дитиною чи на пікнік. Запах спеціальних препаратів, що відлякують бджіл, у цій ситуації більш доречний.
  • Не розмахуйте руками, опинившись у «бджолиному колі» і скажіть про це дитині, – така агресивність не до душі працьовитим виробникам меду, це лише спровокує укус. 
  • Якщо малюк їсть щось солоденьке, обов'язково витріть залишки їжі з тіла дитини, солод надто приваблює комах, особливо бджіл. 

Читайте також: Як підняти гемоглобін у дітей: поради рівненським батькам

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber