Нерідко батьки стикаються з таким серйозним явищем, як кашель під час сну. До глибини душі образливо, коли протягом дня дитина була активною, веселою та грайливою, а вночі почала кашляти без приводу і зрозумілих тому причин - така зміна картини викликає особливу тривогу і занепокоєння всіх батьків. Повернути малюкові здоровий сон, а батькам спокій можна лише з'ясувавши дійсні причини появи таких симптомів хвороби, а вже після цього робити певні дії, кинувши всі зусилля на боротьбу з кашлем.

У більшості випадків, якщо малюк повністю здоровий, причиною нічного кашлю може послужити його неправильне положення під час сну, адже коли дитина лежить довгий час нерухомо в ліжечку, слина має властивість накопичуватися, поступово стікаючи по стінках горла вниз, тим самим провокуючи затяжний і дратівливий кашель. Не біда, адже в цій справі прийде на допомогу трохи більша в розмірі подушка, за допомогою якої дитині буде простіше подолати кашель.

Але, варто зауважити, що гучний і безперервний нічний кашель може носити не тільки побутовий характер - він може стати першим дзвіночком будь-якого серйозного захворювання, тому в даному випадку в першу чергу слід звернутися до дитячого педіатра.

Можливі причини нічного кашлю у дітей:

Алергія. Поширеною причиною появи кашлю уві сні є алергія, що виникає при тісному контакті алергічних речовин з організмом. Як алерген виступають квітучі рослини, різні продукти харчування, хімічні речовини, вовняні вироби, пил і навіть укуси комах. При алергічних реакціях кашель може бути, як сухий, так і мокрий.

Прорізування молочних зубів. Прорізування зубів у малюків може супроводжуватися всілякими неприємними симптомами, серед яких батьки найчастіше виділяють нежить, підвищення температури і, як не дивно, кашель - при рясному слиновиділенні що не дає малюкові спокійно спати по ночах. В даному випадку, потрібно просто запастися терпінням, адже коли у дитини проріжуться зуби, то вона обов'язково перестане кашляти уві сні.

Нежить. При появі мінімальних симптомів нежиті, завжди є ймовірність появи нічного кашлю, так як навіть незначний слиз, що заважає малюкові дихати вдень, в нічний час ще активніше починає стікати по задній стінці прямо в горло, тим самим викликаючи неодноразові напади кашлю. Тільки після того, як ви вилікуєте нежить кашель зникне.

Сухе повітря в приміщенні
. У період опалювального сезону повітря в приміщеннях починає миттєво пересушуватись і це може стати однією з причин нічного кашлю, безпосередньо пов'язаного з пересиханням слизових оболонок порожнини носоглотки, рота і горла. Тому, повітря рекомендується регулярно зволожувати за допомогою спеціального зволожувача або ж підручних засобів, у вигляді мокрих рушників, розвішаних по батареях.

Гельмінти.
Кашель - один з найважливіших симптомів наявності глистів в організмі, часто викликаний присутністю личинок в легенях, що перешкоджають нормальному повітрообміну в організмі малюка. При ураженні гельмінтами органів дихання відбувається реакція відторгнення, що виявляється у вигляді відкашлювання.

Хвороба. Наростаючий безперервний кашель може бути передвісником якого-небудь серйозного захворювання, наприклад риніту, синуситу, фарингіту, бронхіту та інших. В даному випадку потрібно вдатися до допомоги фахівців і негайно почати лікування. Вилікувавши малюка від хвороби, можна буде забути і про кашель.

Причин виникнення нічного кашлю просто величезна кількість, починаючи від побутових дрібниць і закінчуючи серйозними недугами. Головне в цій справі не втрачати часу дарма - вчасно звернутися до потрібного фахівця і пройти ефективне лікування, результатом якого буде міцний сон дитини і його батьків! Здоров'я вам і вашим близьким!