Вихідці з Нідерландів брати Едвард та Алекс виросли у музичній сім’ї. Їхня матір Еудженія була уроженкою острова Ява, в Індонезії, батько Ян Ван Хален — родом зі Швеції. Він - професійний музикант — саксофоніст. У 1962 році сім’я емігрувала у місто Пасадена, що у штаті Каліфорнія в США попередньо змінивши прізвище (на англо-американське) - Ван Хейлен.

У 1972 році брати організували свою рок-групу під назвою «Mammoth»: Едвард — гітара і лід-вокал, Алекс — барабани, Марк Стоун — бас. В той час хлопці не мали власної звукопідсилювальної апаратури, від чого для виступів вони змушені були платити за оренду мікшерського пульту, підсилювачів та колонок по 50 баксів за вечір. Власником апаратури був один з музикантів місцевої групи «The Red Ball Jets».

Його-то Едді і вирішив запросити у групу в якості головного вокаліста: по-перше, щоби зекономити гроші за оренду; по-друге, сам він ненавидів співати. Таким чином, у 1973 році четвертим учасником став вокаліст Девід Лі Рот. Останній був зі династії лікарів: предки Девіда у другому поколінні, (лікарі-євреї), емігрували в Індіану з Росії.

Пізніше, у 1974 році у групі трапилась ще одна заміна: Марка Стоуна замінив новий басист Майкл Ентоні. Батьки Майкла емігрували у Сполучені Штати з Польщі.

Згодом з’ясувалось, що колектив з назвою «Mammoth» вже існує. Тоді учасники групи зробили дуже простий крок: вони стали називати себе «Van Halen». Таким чином, 1974 рік став відправною точкою історії квартету.

Перший демозапис групи, яку спродюсував Джин Сіммонс — музикант гурту Kiss, з піснями «House of Pain» та «Running with the Devil», повністю провалився. За рік, у 1977 році, з групою почав працювати продюсер компанії Warner Bros Тед Темплерман, взявши музикантів під свою опіку.

Співробітництво з новим продюсером виявилось важливим етапом у житті групи, музиканти отримали контракт з компанією «Warner Bros. Records». І вже у 1978 році вийшов перший альбом, який називався «Van Halen», що зробив групу всесвітньо відомою. Успіх групі приносять унікальний вокал Рота і специфічна гітарна техніка Едді Ван Халена.

У наступному 1979 році група випускає другий, не менш успішний альбом «Van Halen II». Сингл з піснею «Dance The Night Away» попав в американську Топ-Двадцятку, а сам альбом отримав платиновий статус менш чім через 2 місяця після виходу.

Третій альбом групи «Women and Children First», який вийшов у 1980 році, відкрив іншу грань творчості музикантів — експериментальну. Зокрема, Едді використовує незвичайне поєднання гітари і клавішних (згадаємо про його основну музичну спеціальність). Альбом посів 6-ий рядок «Billboard» і повторив платиновий успіх попереднього.