(*Молодих мам цікавлять не тільки питання догляду за дитиною, а й як доглядати за грудьми, щоб після годування не отримати «вушка спаніеля». Чи є можливість уникнути опущення грудей після вагітності і пологів? І як повернути молочним залозам колишню красу?*)

Після завершення грудного вигодовування багато мам приходять в жах від форми грудей. Не переживайте, їм потрібен час щоб повернутися в форму. А ми їм можемо допомогти в цьому до вагітності, під час лактації і після неї.

Носити білизну Головне правило для вагітної і годуючої - носити бюстгальтер. Груди можуть збільшуватись двічі за вагітність і матусі потрібно подбати про молочні залози. Під час лактації обов'язково носіть спеціальну білизну для годуючої мами цілодобово. Бюстгальтер не повинен передавлювати молочні протоки, але він повинен добре тримати груди. Тут гравітація грає проти нас, але ми її можемо перехитрити.

Годувати правильно Багато хто думає, що, відмовляючись від годування немовляти, можна зберегти гарні груди. Це не так. Ми вже говорили, що молочна залоза збільшується під час вагітності. Коли приходить молоко, вона стає ще більше. Якщо в цей момент перестати годувати, груди з незвички можуть обвиснути. ГВ має бути організовано правильно, тоді за красу бюсту можна не перейматися:

-Годувати дитину потрібно в зручній позі. Краще лежачи щоб груди не відтягувалися.

-Не давати дитині тягнути за груди, кусати або грати ними.

- Цілодобово носити білизну. Про це ми вже сказали.

-Плавно завершувати ГВ. Таким чином груди будуть поступово самі зменшуватися і ймовірність того, що форма погіршиться буде мінімальна.

-Ніяких бабусиних методів завершення лактації: перев'язування та інше дуже погано позначається на формі грудей

-Після завершення грудного вигодовування молоко зціджувати до полегшення, а не до повного спустошення грудей. Так з кожним разом його буде приходити менше і молочна залоза буде плавно зменшуватися.

Крем Крем груди вам не підтягне, але мінімізує розтяжки. Наносити крем потрібно з початку вагітності, щоб шкіра ставала пружною і еластичною. Можна користуватися маслами замість кремів: персикових кісточок або оливковою, наприклад.

Зарядка Опорою для молочних залоз служать грудні м'язи. Тому зміцнюйте їх за допомогою простої зарядки:

-класичні віджимання від підлоги. Якщо вам складно робити з прямими ногами, зігніть їх в колінах.

-опора руками на стіну. Тисніть на неї так, ніби хочете відсунути.

-руки поставте перед грудьми в замок і тисніть одна на іншу.

Важливо зміцнювати і м'язи спини, так як постава теж впливає на можливість опущення грудей. Ідеально записатися в басейн. Там ви зможете зміцнити і груди, і м'язи спини.

Правильне харчування Їжа може впливати на форму молочної залози? Ще й як. Надмірний набір ваги під час вагітності і різке зниження після - позначається на грудях. Нестача вітамінів впливає на пружність шкіри. Правильне харчування допоможе зберегти не тільки здоров'я під час вагітності та лактації, а й красу грудей.