Жовтень – час важливих садових справ. Завершується черговий сезон, але досвідчені садівники розуміють, що краса саду і його благополуччя у наступному році буде залежати і від того, наскільки правильно, своєчасно і акуратно вирішені всі поточні завдання. Відпочивати ще рано, роботи знайдеться багато.

Садіть і викопуйте

У жовтні приходять перші заморозки. Після того, як це відбудеться, слід викопати бульби канн і жоржин. Викопують також бульбову бегонію, бульбоцибулини гладіолусів і монтбреції. Викопаний посадковий матеріал очищають від ґрунту, видаляють пошкоджені або підгнилі фрагменти і добре просушують перед збиранням на зимове зберігання.

Якщо у вересні не закінчені садіння та пересаджування багаторічників і декоративних чагарників, їх можна продовжувати і в жовтні. До початку третьої декади завершують висадку лілій, до кінця місяця – гіацинтів. Ті ділянки, на яких посаджені чутливі до холодів східні і трубчасті лілії, на зиму обов’язково вкривають. У жовтні готують ґрунт для підзимового посіву квітів.

Пересаджують в квіткові горщики ті рослини, які будуть зимувати у вас вдома – кімнатні троянди і теплолюбні види хризантем, фуксії, пеларгонії. Пагони пересаджених рослин обрізають.

Обрізайте і вкривайте

У більшості багаторічників слід обрізати зів’ялі надземні частини рослин. У ірису бородатого листя зрізують, залишаючи близько 10 см, у лілійників молоде листя не чіпають, а у волотистих флоксів, півоній, хризантем стебла обрізають на рівні землі. Обрізку вічнозелених рослин, пагони яких зимують під снігом, не проводять, прибираючи тільки пошкоджене листя.

Обрізають клематиси; при цьому необхідно враховувати особливості цвітіння рослин, що належать до різних груп. Так, у груп Вітіцелла і Жакмана після обрізки залишають 15-сантиметрові пагони, а клематиси, що відносяться до груп Ланугіноза, Флорида і Патенс, тільки трохи вкорочують, оскільки саме на торішніх пагонах в наступному сезоні з’являться квіти. Пошкоджені, слабкі, сухі пагони слід видалити в будь-якому випадку.

У троянд спершу видаляють з пагонів нижнє листя і прищипують бутони. Пізніше, приблизно в середині місяця приступають до обрізки і поетапного укриття кущів. Одночасно можна заготовлювати живці. У жовтні знімають з опор і вкривають плетисті троянди. Попередньо потрібно акуратно видалити всі листи і прикрити лапником ґрунт у тому місці, де будуть покладені батоги. Укривний матеріал закріплюють на каркасі таким чином, щоб повітря могло циркулювати між ним і ґрунтом.

Терміни зимового укриття троянд, як і інших теплолюбних чагарників і ліан, залежать від погодніх умов. Не слід поспішати, поки не настали холоди, а ґрунт не став підмерзати.



робота в саду у жовтні

Багатолітники вкривають залежно від їх зимостійкості. Багатьом (наприклад, півонії, астильби, ірісам) досить мульчування перегноєм, торфом або підгортання кореневищ. Ті рослини, яким мороз може нашкодити (наприклад, деревовидні півонії, дейції, вейгели або крупнолисті гортензії) вкривають, використовуючи дерев’яні та дротяні каркаси і різноманітний укривний матеріал – лутрасил, мішковину, лапник і так далі. Обов’язково споруджують укриття в череночнік з укоріненим за літо посадковим матеріалом; як правило, укриття вимагають і молоді саджанці.

Прибирайте і доглядайте

Перед настанням морозів потрібно прибрати все рослинне сміття з квітників, зібрати опале листя і мох з газонів. Це дуже важлива робота, оскільки під листям і гниючими стеблами зимує багато садових шкідників.

Деяким рослинам, таким як вічнозелені чагарники, рододендрони, гортензії, в суху погоду потрібен полив. У хвойних рослин і декоративних чагарників, що мають колоновидну форму, рекомендується на зиму пов’язувати гілки шпагатом, щоб сніг не поламав їх і не порушив форму.

У першій половині жовтня останній раз за сезон скошують газонну траву. Щоб ґрунт на газоні не випирав, якщо раптом морози настануть раніше, ніж випаде сніг, виконайте нескладні маніпуляції. У сиру погоду пройдіться по газону з вилами, проколюючи ґрунт. Потім розкидайте по поверхні піщано-торф’яну суміш і прочешіть газон, використовуючи віялові граблі. Так ви підготуєте газон до зими.

Подбайте про штучні водоймища. Приберіть все обладнання (фільтри, насоси, світильники). У плівковому ставку воду можна не зливати, а от якщо дно і стінки тверді (наприклад, бетонні), бажано злити її наполовину, а в решту помістити пластикову тару, пінопласт або колоду, щоб зменшити тиск замерзлої води на стіни водойми.

У жовтні перекопують землю, готують ділянки до весняної посадки. При цьому бажано не розбивати грудки ґрунту; в перевернутих пластах ґрунт промерзає і гинуть кореневища бур’янів і личинки садових шкідників. Поки не настали морози, заготовляють ґрунт для розсади. Можна взяти просіяний родючий садовий ґрунт або змішати порівну низинний торф і пухкий зрілий перегній, додавши крупний пісок (1 частина піску на 4 частини суміші).

До заморозків потрібно злити воду з усіх поливних шлангів, добре просушити їх, згорнути і прибрати під навіс; злити воду з труб для поливу. По закінченні основних робіт очищають, змазують і прибирають садовий інвентар.

Джерело