(*Адаптація до дитячого садка ... У багатьох мам від цього словосполучення сіпається око і пітніють долоні, але якщо дотримуватися певних правил, то адаптація дитини в садочку пройде м'яко і безболісно. Які помилки роблять батьки, відправляючи дитину в садок? Читайте далі!*)

Дитячий сад - це перший серйозний досвід соціального життя дитини, але часто батьки не надають цьому значення і роблять помилки, які заважають успішній адаптації малюка. Плануючи вихід на роботу, мамі потрібно розуміти, що дитину в садок треба віддати на два-три місяці раніше. Так ви зможете приділити адаптації дитини час, не поспішати, дозволити йому звикнути і освоїтися, знаючи, що мама поруч, а не відривати від себе дитину, яка плаче, поспішаючи на роботу.

Ніколи не йдіть не попрощавшись.

Напевно ви готували дитину до дитячого садка: розповідали про те, як там буде цікаво і весело, читали книги про дитячий садок і формували у дитини позитивну асоціацію з цим чарівним місцем. Швидше за все, на радість мамі, перший раз малюк іде в садочок з радістю і величезним бажанням і ви, бачачи, як вона побігла розглядати нові іграшки, непомітно пішли. Це одна з найчастіших батьківських помилок, завдяки якій адаптація затягується на довгі місяці, а то й зовсім похід в сад доводиться відкласти. Дитина, озирнувшись, починає шукати маму, а мами немає. Малюк не знає, а може просто забув, куди пішла мама, коли вона повернеться і чи повернеться взагалі. "Я втратив маму" - і нехай хоч десять ласкавих рук намагаються заспокоїти малюка, втрата мами це величезний стрес, не порівнянний ні з чим. Зазнавши одного разу такий негативний досвід, дитина на довгі місяці прилипне до вас, як фізично, так і психологічно, тому що вона вже знає, що мама може зникнути в будь-який момент. Ніколи не йдіть не попрощавшись з дитиною, навіть якщо вона при розставанні буде плакати і просити вас не йти, він буде знати, що мама пішла, наприклад, на ринок, купити його улюблені банани, але скоро неодмінно повернеться і забере. Найімовірніше, малюк після вашого відходу трохи поплаче і заграється, але буде знати, що мама прийде і забере його. Сучасні діти більш вразливі, прив'язані до мами, тому жорстка адаптація, яка практикується в більшості дитячих садів, дуже негативно може позначитись на їхній психіці. Коли від мами відривають малюка, який плаче і виштовхують за двері, мовляв, "йдіть, він швидше заспокоїться" - це не правильно. Перший час мама повинна бути поруч, щоб у будь-який момент, коли малюк відчує тривогу або занепокоєння він, визирнувши в коридор, побачив маму. З кожним днем, таких пошуків мами буде все менше і буквально через тиждень-два, дитина зможе залишитися в саду до обіду без мами.

Збільшуйте час перебування поступово.

М'яка адаптація передбачає поступове збільшення часу перебування в саду, чітких рекомендацій немає, все залежить від дитини і готовності мами відпустити його від себе. Але в будь-якому випадку, в перший же день залишити малюка на півдня або на весь день не вийде. Психологи рекомендують дотримуватися такої схеми: • перший день: привести дитину на дитячий майданчик, на якій грає група, а після прогулянки піти.

• другий, третій день: привести дитину в групу під час гри на 30 хвилин - 1 годину і почекати в коридорі.

• четвертий день: залишити дитину в групі одну на 1 годину.

• п'ятий день: залишити дитину в групі саму на 2 години.

• шостий день: залишити дитину в садку з ранку до обіду.

• сьомий, восьмий день: залишити з ранку і забрати вже після обіду.

• дев'ятий, десятий, день: залишити на денний сон в саду і забрати.

• одинадцятий день: залишити дитину на весь день.

Це приблизний план адаптації, але завжди потрібно враховувати особливості малюка, його самопочуття, емоційний стан і свою інтуїцію. Нехай на якомусь етапі ви затримаєтеся трохи довше, але в цілому дитина адаптується швидше і, через місяць, буде з радістю бігти в сад.

Готуйте дитину до режиму заздалегідь.

Щоб адаптація пройшла легше, дитину потрібно заздалегідь підготувати до того режиму, який його чекає, пізні засинання і підйоми - не найкращий друг швидкої адаптації. Сформуйте у малюка такі звички:

• лягати спати до 22.00, а прокидатися не пізніш 7.00;

• дізнайтеся, в який час в садочку тиха година і вкладайте дитини спати в цей же час;

• готуйте дитині страви з меню дитячого садочку.

Збираючись в садок, будіть маля трохи раніше, щоб збори пройшли в спокої, а не в поспіху і крику. Якихось півгодини можуть помітно поліпшити картину ваших ранкових зборів, а гарний настрій мами і малюка - запорука відмінної адаптації!