(*Осінь - прекрасна пора, оспівана поетами. Але, на жаль, разом з золотим листям приходять кашель, нежить і недуги. Діти починають відвідувати школи і садки, ділитися один з одним не тільки враженнями про літні канікули, але й мікробами і вірусами.*) Щоб малюк скоріше видужав і не пропускав навчання, перш за все, потрібно зрозуміти, що є причиною захворювання. Симптоми у грипу, ГРВІ та застуди дуже схожі, а ось лікувати їх потрібно по-різному.

ГРВІ або застуда? Найчастіше лікар, оглядаючи дитину, виносить вердикт ГРВІ, тобто, гостра вірусна респіраторна інфекція. До цієї групи захворювань відносяться в тому числі грип, парагрип, риновірусна і аденовірусна інфекції, респіраторно-синцитіальні захворювання. Найнебезпечніше з цих захворювань грип. Воно може стати причиною різних ускладнень зі здоров'ям.

Застуда

Застуда виникає через переохолодження і пов’язана з падінням імунітету. Її збудниками є віруси. Застуда зазвичай протікає набагато легше, ніж грип і не вимагає особливого лікування. Головне, не переохолоджуватися, отримувати достатню кількість вітамінів і тепле рясне пиття.

Крім того, застуда на відміну від грипу, як правило, не викликає ускладнень. І вже через тиждень малюк знову бадьорий і здоровий. А після того, як дитина перехворіла на грип його організм вимагає тривалого (іноді місяць і більше) відновлення.

Грип

Зазвичай грип починається з ломоти в м'язах і суглобах тіла, головного болю, відчуття тиску в очних яблуках, почуття слабкості і ознобу. Через деякий час з'являється першіння в горлі і сухий кашель. Температура при грипі буває, як субфебрильною (трохи за 37), так і високою - до 41 градуса.

Лікування антибіотиками грип не вимагає, оскільки вони ефективні тільки проти бактерій, а грип - захворювання вірусне. Антибіотики лікар може призначити лише в тому випадку, якщо приєднується бактеріальна інфекція і є ризик ускладнень. Зазвичай грип лікують гомеопатичними препаратами, які впливають на імунітет і мають дезінтоксикаційну дію. При грипі важливо не допустити ускладнень і поширення захворювання на інших людей. Тому хворому пропонується постільний режим. Щоб уникнути зараження інших членів сім'ї, робіть профілактичні заходи по зміцненню імунітету, а також виділіть хворому окремий посуд, рушник і т.д.

Парагрип

Відрізнити це захворювання від грипу досить складно. Різниця в перебігу захворювання. Парагрип протікає набагато легше: стовпчик термометра зазвичай не піднімається вище 38, а здолати гостру фазу вдається буквально за кілька днів, на відміну від грипу, який «блукає» по організму близько тижня.

Аденовірусна інфекція

З першого дня захворювання аденовірусна інфекція, збудником якої є аденовіруси, викликає високу (до 39 градусів) температуру. Також характерними симптомами є риніт, фарингіт, кон'юнктивіт. Дитина стає млявою, скаржиться на головний біль, сонливість. Можуть збільшуватися лімфовузли, з'являтися біль в шлунку, страждає підшлункова залоза, в зв'язку з чим дитина часто відмовляється від їжі. Виявити аденовірус за допомогою лабораторної діагностики практично нереально. Як ускладнення можуть виникати отити, синусити, а іноді навіть пневмонія. Зазвичай для лікування аденовірусної інфекції лікар призначає комплексну терапію, яка включає вітаміни, антигістамінні препарати, симптоматичні засоби. Антибіотики широкого спектра дій призначаються тільки в разі ризику виникнення ускладнень від приєднання бактеріальної інфекції.

Респіраторно-синцитіальна інфекція

Відноситься до параміксовірусів. Протікає не так гостро як аденовірусна інфекція, характеризується помірною інтоксикацією організму. Дитина може виглядати млявою, скаржитися на головний біль. Температура тіла зазвичай не піднімається вище 38, а гостра фаза тривати 2-3 дні. Зазвичай вражає нижні дихальні шляхи. Може стати збудником бронхітів і навіть пневмоній.

Бережіть себе і своїх близьких!