Яких найпоширеніших недуг варто побоюватися при появі тварини в будинку. Які хвороби передаються від домашніх вихованців?

Домашні вихованці дарують нам любов і відданість. Хвостаті члени сім'ї роблять нас добрішими і уважнішими до навколишнього світу. Але якщо ви вирішили подарувати цуценяті або кошеняті дім, потрібно подбати про здоров'я не тільки вихованця, але також своє та інших членів сім'ї. Адже чимало захворювань передається від тварин людині, і більшість їх можна уникнути.

Дерматомікоз, або стригучий лишай

Стригучий лишай є одним з найвідоміших захворювань, що передаються від кішок і собак людині. Хвороба вражає шкіру, проникаючи в її глибокі шари.

Симптоми у тварин проявляються на шкірі - випадає шерсть на уражених ділянках і там з'являються червоні плями. Найчастіше вони виникають спочатку на голові, вухах або хвості вихованця.

Якщо заразиться людина, то на її шкірі з'являються червоні кругові плями.

Щоб уникнути довгого лікування від стригучого лишаю, зробіть щеплення вихованцеві заздалегідь. Не дозволяйте своєму улюбленцю контактувати з бродячим тваринам і в будинку підтримуйте чистоту.

Сказ

Це захворювання вірусне, яке загрожує важким ураженням нервової системи і навіть летальним результатом. Найчастіше сказом страждають дикі тварини і заразитися людина або домашній вихованець може від укусу хворого.

У тварини запобігти захворюванню можна легко за допомогою вакцинації, людині варто ж негайно звернутися до лікаря після укусу, якщо навіть вам здається, що тварина не хворіє на сказ.

Але якщо ваш вихованець заразився, то ви дізнаєтеся про це по таким симптомам: слабкість, утруднення ковтання, судоми м'язів.

Лептоспіроз

Найчастіше цією недугою страждають собаки. Ваш улюбленець може заразитися лептоспірозом під час пиття або купання в природних водоймах.

Лептоспіроз вражає у тварин печінку, нирки, викликає параліч. У перші дні хвороби тварина стає млявою, не реагує на команди, підвищується температура, з пащі йде неприємний запах, пізніше в ротовій порожнині утворюються виразки. Тварина страждає проносом, їй важко дихати, відмовляється від їжі.

У людини перші ознаки хвороби проявляються високою температурою, збільшенням печінки, болями в м'язах, тахікардією та анемією.

Орнітоз, або попугайна хвороба

На це захворювання страждають пернаті. Недуга вражає центральну нервову систему і легені. А людина може підхопити її, якщо вдихне пил, який містить хламідії.

Симптоми проявляються температурою, пневмонією, нежиттю, слабкістю і болем у м'язах.

Для профілактики від орнітозу досить вчасно і ретельно чистити клітки птахів. Обов'язково в масці і рукавичках. Також мийте руки після контакту з пернатим вихованцем. І проконсультуйтеся у ветеринара які ліки давати тварині для профілактики.

Отже, щоб спілкування з вашим вихованцем не затьмарювали хвороби, варто зробити щеплення тваринами і стежити за їх здоров'ям і чистотою. А тварини відплатять вам любов'ю і відданістю.

Для профілактики хвороби потрібно вакцинувати вихованців і не давати їм пити з відкритих водойм або калюж.

Паразити

Навіть самі охайні тварини можуть бути заражені хробаками-гельмінтами. В першу чергу, як забрати тварину додому, відвезіть до ветеринара, щоб той прописав ліки проти паразитів. Також потрібно давати таблетки проти гельмінтів протягом життя тварини для профілактики (як часто і які препарати, про це розповість ветеринар).

Підчепити паразитів вихованець може в будь-який час - якщо погризе щось на вулиці, з'їсть сире м'ясо та ін.

Паразити вражають дихальні шляхи, травну і нервову систему. Якщо ваш вихованець почав кашляти, у нього розлад шлунка, втрачає у вазі і піднялася температура, найімовірніше цьому причина глисти. Терміново везіть улюбленця до ветеринара.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

5 найбільш незвичайних професій в світі

Як п'ють каву в різних країнах світу: дивовижні кавові традиції