У теплиці справжнім бичем плодів томату є верхівкова гниль, вона також приводить до гниття плодів томату на більшій частині цих рослин.

Спочатку на зовсім ще зелених плодах томату раптом з'являються ледве помітні буруваті цятки, з кожним днем вони ростуть, збільшуючись у діаметрі разом з розвитком самого плода. Якщо зірвати такий плід і потримати його в руках, нажати на м'якоть, то під шкірочкою ви точно відчуєте зайву м'якість не властиву плоду томату – це значить, що він увесь або більша його частина згнили і зовсім не придатні в їжу. Залишається їх тільки викинути.

До речі, плоди томату, уражені верхівковою гниллю, часто й самі сигналізують про те, що їх настав час віднести на смітник: при сильному зараженні вони банально обсипаються з рослини задовго до повної спілості плода.

Слід знати, однак, що верхівкова гниль плодів томату не є інфекційним захворюванням, як вважає багато хто, найчастіше хвороба виникає через помилки з поливом рослин томату, а також при надмірно високих температурах.

Наприклад, ви приїхали на дачу лише на один вихідний день і зрозуміли, що ґрунт на ділянці, де ростуть томати, критично пересох, можливо, навіть потріскався. Що ви будете робити? Звичайно, відразу як можна рясніше поллєте ґрунт під кущами, щоб повернути йому нормальний рівень вологості. Так робити категорично не можна: від різкого надлишку вологи плоди можуть швидко збільшитися в розмірах, шкірочка на їхній вершинці не витримає і трісне, у неї потрапить інфекція та розів'ється верхівкова гниль.

Звичайно, провиною зараження томатів верхівковою гниллю може бути зовсім і не городник, наприклад, на таку хворобу страждають рослини, що зростають на засоленій або кислій землі, на ґрунті, де спостерігається гострий дефіцит кальцію або, навпаки, надлишок такого елемента як азот.

БОРОТЬБА З ВЕРХІВКОВОЮ ГНИЛЛЮ НА ТОМАТАХ

Для боротьби з верхівковою гниллю при найперших симптомах необхідно обробити рослини пару разів кальцієвою селітрою, розведеною в концентрації 0,4%. Підійде в цьому випадку і сульфат кальцію: 8 г розвести в 10 л води та гарненько обприскати кожну рослину, повторивши обробку через тиждень.

Звісно ж, не забувайте про сівозміну, про те, що рослини потрібно не загущати, і використовувати тільки нові сорти, що мають високий імунітет, тобто стійкість до подібних захворювань.

Джерело