У саду й на городі, незважаючи на те, що врожай деяких овочів і ягід уже зібраний, робота не зупиняється. По-перше, ріст багатьох плодових і ягідних ще щосили триває, по-друге, потрібно зробити ще дуже багато для формування врожаю наступного року. А, якщо час дозволяє, то зараз ще можна засіяти ті ділянки городу, з яких урожай уже зібраний, повторно. Це не тільки дозволить вам підвищити «продуктивність» своєї дачної ділянки, але й не дасть розростися бур'янам.

Отже, які культури можна посадити повторно?

У першу чергу, це – салатні овочі: спаржевий, кочанний і листяний салат, рукола, латук, крес-салат і багато інших. До речі, салатні овочі (а більшість з них є холодостійкими) взагалі можна сіяти весь сезон. Якщо осінь раптом видасться холодною – салатні овочі можна буде зібрати на будь-якій стадії їх дозрівання. Тільки, підбираючи які саме підійдуть для посадки в другій половині літа, пам'ятайте, що це – літні й осінні сорти. Ранні підуть у стрілку й усі ваші старання будуть даремні. Не забувайте і про своєчасний полив, інакше листя салату буде сильно гірчити.

Також, можна посіяти кріп і петрушку. А щоб швидше дочекатися сходів, перед посівом варто дати вилежати насінню 1-3 дні в теплій воді або витримати його перед посадкою в дуже гарячій воді 20-30 хвилин. Добре посадити в середині літа цибулю – на перо. Та й взагалі, сміливо висівайте найрізноманітнішу зелень: індау, кінзу, листяну гірчицю і т.д.

Дуже добре в цей період сіяти чорну й зелену редьку. Також це сприятлива пора для посадки дайкона. Якщо ви любите редис, то сміливо сійте його на своїй ділянці (тільки виберіть ділянку, де тінь або півтінь), до кінця літа – зберете його новий урожай. Варто обмовитися, що редис не слід сіяти на тому місці, де колись він же ріс. Також не можна сіяти його після капусти, і взагалі – поруч із нею. Підберіть для цих цілей іншу грядку. Якщо до осені хочете зібрати ще один урожай буряка, то липень – сприятлива пора для його повторної посадки. Правда, не чекайте великих коренеплодів. Зате дрібні – добре підійдуть для консервації.

Можна в цьому місяці посіяти щавель, але основний його врожай ви зможете зібрати лише наступною весною, але нинішньою осінню все-таки можна буде знайти ще трохи молодих листочків.

Багато дачників саджають огірки й одержують до осені непоганий урожай! Щоб прискорити процес сходів насіння, його також потрібно попередньо замочувати.

Одним словом, «по другому колу» можна посадити чимало різноманітних культур. Безумовно, усе це – додаткові турботи для дачника, тому що овочі і зелень, зрозуміла справа, не ростуть самі по собі, їм потрібен догляд. Проте, результат того вартий, адже витрачені сили й час із лишком окупляться гарним урожаєм!

Джерело