Час відпустки - це майже завжди подорож з обов'язковими пригодами, а де як не в хороших книгах їх шукати. Крім поїздки по екзотичним містах і селах, можна дізнатися, де і як шукати щастя, і куди все-таки варто податися на найближчі вихідні.

Майк Вікінг. Маленька книга ЛЮКЕ.

Автор цієї книги працює навіть у відпустці. Робота у нього така - роз'їжджати по світу в пошуках щастя. Він навіть працює в спеціально створеному для цього Інституті щастя в Копенгагені.

У випадку зі Скандинавією - це зрозуміло, найвищий рівень життя, відсутність стресів і корупції, наявність незрозумілого, але затишного «хюге», коли всім добре з незрозумілих, «домашніх» і «душевних» причин? А як в інших країнах? І залежить це взагалі від географії.

Герой в книзі задається цим питанням, переїжджаючи з місця на місце, згадуючи випадки з життя, пригоди по дорозі і інші неважливі, начебто, дрібниці. І ось що виходить в результаті. Ясно, що в кожній країні поняття щастя має свою «місцеву» відміну, але невже людина прив'язана до нього? І несподівано, під час відпочинку на гірськолижному курорті автор разом з друзями, повернувшись з прогулянки, раптом згадали, що в холодильнику ще залишилася піца!

Іноді, як то кажуть, за це можна Батьківщину продати. І виходить - принаймні, у випадку з автором книги - що щастя завжди з нами, і навіть далеко від дому і холодильника з піцою воно нікуди не дівається. Оскільки, їдучи, людина за звичкою бере в дорогу себе.

Марина Гримич. Ажнабія на червоній машині.

З приводу цього «дорожнього» роману про пригоди на Близькому Сході, можна було б в черговий раз констатувати, що нашого брата, де тільки не зустрінеш, якби мова не йшла про сестер.

Дві подруги-українки, вже «інкорпоровані», як то кажуть, в далеке зарубіжжя, живуть у шлюбі, відповідно, з суннітом і шиїтом, хоча таких тут все одно називають «чужими» (або на мові оригіналу - як в назві роману). Таким чином, «дорожня» історія - подорож через весь Ліван на червоному авто - виявляється захоплюючою і повчальною пригодою, під час якої можна дізнатися багато про що.

І, зокрема, про специфіку міжетнічних шлюбів в даному регіоні, а також про секрети міжконфесійного та міжкультурного взаєморозуміння. За сюжетом, одна з героїнь береться допомогти чоловікові своєї подруги порозумітися з дружиною. Однак, та несподівано зникає, і пошуки тривають в компанії з двома чоловіками, та ще й з таємничим попутником, який коментує все, що відбувається цитатами з «Тисячі і однієї ночі».

Антон Фрідлянд. Подорож замість туризму.

Автор цієї книги, відомий київський письменник і журналіст, пропонує нетривіальний погляд на подорож, яка, на його думку, не повинна здаватися утомливим походом за три моря. 28 країн, в яких він побував, і які дивно лаконічно, яскраво і детально описує у своїй книзі - це одна велика пригода, позбавлена будь-яких «дорожніх незручностей».

Справа в тому, що в даному випадку він не турист, який не знає, що саме подивитися і як розважитися в тій чи іншій країні світу. І сама книга - це не путівник, який відрізняється від звичної продукції подібного типу хоча б відсутністю обридлих оповідань про загальновідомі пам'ятки архітектури і традиційні туристичні маршрути.

Перш за все, автор приділяє увагу маловідомим місцям відпочинку, зазвичай відсутнім в офіційних туристичних путівниках, не забуваючи при цьому детально роз'яснити процедуру в'їзду та візові правила, якщо мова не про Європу, а також розповісти про ціни, місцеву кухню і транспорт.

Ольга Деркачова. Коли прокинешся.

Цей роман - своєрідна подорож у часі героїні, яка пережила довгі роки коми. Світ до і після трагедії виявився іншим, як і люди в ньому - рідні та близькі.

Уламки колишнього життя, мовчить телефон, забуті колеги по роботі. Навіть рідний чоловік - і той обзавівся новою дружиною і сином, «поки ти спала». Так чи інакше, але після того, як все сталося, героїня ніби народжується заново, вимагаючи уваги, любові, інтересу до своєї персони.

Пишномовність тут не зайва, оскільки повага до особистого життя - головне, що найважливіше в цьому світі. Навіть зраду можна пробачити, але тільки не забуття. Оскільки це дійсно страшно, коли дізнаєшся, що всі тебе поховали, одяг роздали, на роботі забули, а за стіною рідна людина з іншою жінкою.

Але все, звичайно ж, має змінитися, і з'явиться той, хто, виявляється, був і причиною, і наслідком, і продовженням цієї драматичної історії.

Вольфґанґ Шивельбуш. Смаки раю: Соціальна історія прянощів, збудників та дурманів.

У своїй книзі, яка обов'язково знадобиться в поїздці, відомий німецький дослідник застосовує підхід, заснований на історії європейської цивілізації. Завдяки цьому, ми опиняємося в світі речей, ідей, запахів і смаків, який існував задовго до наших часів.

Тобто, до того, як він став для нас звичним. Наприклад, тютюн і чай, кава і перець - що вони означали в житті людини і яке саме місце займали протягом століть, починаючи з епохи Середньовіччя до наших днів?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

"Месники 3" увійшли до четвірки найбільш касових фільмів в історії

Як перестати залежати від чужої думки: три простих поради