Багато городників вважають, що вирощувати огірки можна тільки в теплиці. Але це не так! Огірок відмінно вдається не тільки в теплиці, але й у відкритому ґрунті. Якщо правильно вибрати сорти, виростити розсаду, потім розмістити рослини на гарному місці і правильно за ними доглядати, то врожай буде обов'язково.

ЗНАЙДІТЬ «ПРАВИЛЬНІ» СОРТИ

Огірок належить до сімейства гарбузових (Cucurbitaceae), а його батьківщиною традиційно прийнято вважати теплу Індію, хоча здавна огірки росли й в Африці, і в Греції, і на великій території Римської Імперії.

Огірок на 95% складається з води й містить цукри, а також корисні вітаміни та мікроелементи. Майже дистильована вода, що міститься в огірку, добре виводить токсини і благотворно впливає на наш організм. Огірковий сік - один з кращих натуральних засобів догляду за шкірою.

Огірок – єдиний овоч (а з погляду ботаніки - фрукт), який ми вживаємо в їжу недоспілим. Огірки досить популярні в складі овочевих салатів, а також у засоленому або маринованому виді.

Огірок - тепло- і вологолюбна культура. Сорти огірків можна умовно розділити на три групи: тепличні - з довгими гладкими плодами довжиною до 30 і більше см; грядкові - для відкритого ґрунту із плодами розміром 10-15 см і корнішонні - розміри плодів не перевищують 10 см. Крім того, огірки з білими тонкими шипами-волосками – салатного призначення, а із чорними шипами – засолювальні.

Для вирощування у відкритому ґрунті потрібні сорти й гібриди, стійкі до основних захворювань – борошнистої роси, пероноспорозу, вірусу огіркової мозаїки (ВТМ).

ПОСАДКА ОГІРКІВ

Огірки вирощують розсадним і безрозсадним методом. Посів насіння огірка на розсаду виробляють приблизно за місяць до висадження на ділянку. Насіння огірка попередньо слід замочити і проростити - це прискорить появу сходів. Безпосередньо у відкритий ґрунт розсаду огірків висаджують, коли ґрунт досить прогріється (приблизно в середині травня).

При безрозсадному методі посів набряклого або пророслого насіння огірка виробляють у ґрунт, температура якого у верхньому шарі не нижче 13-15 градусів, інакше насіння просто розкладається. Глибина закладення насіння огірка – близько 2 см, щільність – 5-7 рослин на квадратний метр.

Ґрунт для огірків має бути в міру пухким, добре втримувати вологу і дуже родючим. Оскільки коренева система огірка невелика, то дуже зручно вирощувати огірки, вносячи органіку локально – у посадкові ями або траншеї. Викопують лунку або траншею на глибину близько 40 см, укладають шар органіки, перемішують із ґрунтом, зверху засипають уже чистим ґрунтом, у який висаджують огірки. Розкладаючись, органіка виділяє багато тепла, що прискорює ріст і розвиток рослин, а надалі служить відмінним підживленням практично на весь сезон.

Місце для вирощування огірків має добре освітлюватися сонцем (припустима півтінь) і бути захищеним від вітру. Зокрема, при обладнанні гряд у відкритому ґрунті в якості «живого заслону» можна використовувати кукурудзу, посіявши її у два рядки по боках огіркової грядки, залишивши відкритим південний бік.

Оптимальна температура для нормального розвитку огірків (як і інших гарбузових культур) коливається в межах 23-30 градусів. Температура повітря нижче 15 градусів приводить до гноблення і зупинки росту рослин на будь-якій стадії розвитку. Заморозок для огірків згубний (особливо для молодих незміцнілих рослин), перепади температури гальмують ріст. Тому часто огірки вирощують під плівковими вкриттями, хоча б у першу половину літа.

ДОГЛЯД ЗА ОГІРКАМИ

Догляд включає прищипування, прополку, поливи, підживлення і підв'язки на шпалери.

Після утворення 6-го листу головне стебло огірка потрібно прищипнути. Це стимулює розгалуження рослини, розвиток пагонів з жіночими квітками і збільшує врожайність.

Вологість повітря й поливи особливо важливі для огірків під час активного росту й утворення плодів. Навіть короткочасне пересихання ґрунту під час плодоутворення приводить до появи гіркоти в огірках, яку потім ніякими поливами не усунути. Поливати огірки слід теплою водою (холодна вода приводить до гноблення росту й виникненню сіркої гнилі).

Для збереження вологості ґрунту посадки огірків мульчують органічними матеріалами (можна навіть використовувати скошену траву з газону). Мульча охороняє ґрунт від швидкого висихання і пригнічує ріст бур'янів, а значить поливати огірки можна буде рідше, а рихлити й полоти грядку не доведеться.

Коренева система огірків потребує повітря. Часті поливи ущільнюють незамульчований ґрунт, а розпушування ушкоджує ніжне коріння. Щоб забезпечити доступ повітря, за допомогою садових вил у землі роблять проколи на глибину 10-15 см.

При підживленні огірків, щоб уникнути опіків, поливайте розчином добрива зволожений ґрунт навколо рослин, уникаючи влучення на листя. При холодній похмурій погоді ріст огірків уповільнюється й коріння огірків не може активно засвоювати живильні речовини. Тому не слід удобрювати огірки в таких умовах.

Регулярний, частий збір урожаю огірків сприяє більш рясному плодоутворенню, сповільнюючи старіння рослини і збільшуючи врожайність. Огірки короткоплідних сортів збирають кожні 1-2 дні, довгоплідних (тепличних) – кожні 3-4 дні.

ЗАПОБІГАННЯ ПРОБЛЕМ ПРИ ВИРОЩУВАННІ ОГІРКІВ

При вирощуванні огірків у відкритому ґрунті під час затяжних дощів виникає небезпека швидкого поширення сіркої гнилі в загущених батогах рослин. Гарні результати дає підв'язування огірків на шпалери: у землю вбивають метрові міцні кілки, між ними натягають мотузку і підв'язують огіркові батоги (як виноградники).

Іноді у висадженої розсади огірків утворюються тільки чоловічі квітки. Для стимулювання утворення квіток із зав'язями слід припинити полив огірків на кілька днів, даючи ґрунту підсохнути.

Пожовтіння й опадання зав'язей огірків свідчить про перезволоження ґрунту або дефіцит живильних речовин, який може відбуватися при загущеній посадці. У такій ситуації необхідно дати ґрунту просохнути і після цього підживити огірки розчином мінеральних добрив або попелу.

Слід обережно ставитися до підживлень огірків органічними речовинами: рідкі розчини органіки можуть містити в собі збудників фузаріозу, а розчини на основі настою бур'янів можуть нести віруси різних захворювань (наприклад, вірус тютюнової мозаїки зберігає життєздатність майже рік).

Джерело