Квітка активно розвивається навесні. Спекотним літом і морозною зимою вона «спить». Цибулина досить велика (висота – 4-6 см, таке ж значення діаметра), кругла. Зверху її покривають тонкі лусочки.

Протягом 10 років зі здорового підземного пагона виростають пишні квіти. Після закінчення цього періоду рослина слабшає. Коли гіацинту 5-6 років, на його цибулині утворюються дитинки. Це дозволяє розмножити рослину.

Гіацинти люблять тепло, оскільки вони родом з Півдня. У країнах з м'яким кліматом ця культура розфарбовує світ навесні та наприкінці зими. Потім листя в'яне, а цибулина набирається сил у зігрітому сонцем ґрунті, який не замерзає й у зимову пору. У цей час закладаються основи нового пагона і дочірніх цибулин.

РОСЛИНА ВІДКВІТУВАЛА: ЯКІ ПОДАЛЬШІ ДІЇ?

Коли пишне суцвіття зів'януло, потрібно почекати, поки пожовкне та відімре зелена частина гіацинта. Це значить, що всі живильні елементи зосередилися в цибулині.

Підземний пагін викопують, відокремлюють дитинки й сушать. До осені його зберігають у сухому торфі, дотримуючи температурного режиму. Перші 2 місяці підтримують 23-25°С, надалі - 17-18°С.

У зонах з холодним, дощовим літом цибулини викопують у червні або напочатку липня. Зберігають до висаджування в теплому приміщенні з гарною циркуляцією повітря й достатньою вологістю.

Викопують гіацинти в теплий сонячний день. Цибулину «готують до сну»: викопавши, очищають від землі, миють у розчині марганцівки слабкої концентрації. Відокремлюють великі дочірні утворення, залишивши недоторканими маленькі.

Протягом 7 днів цибулини сушать при 20°С у затіненому приміщенні. Видаляють усе коріння, що залишилося, листя. Сортують за розміром. Кладуть в один або два шари в ємкості на зберігання, які регулярно провітрюють. Це необхідно робити, тому що гіацинти, як типові представники цибулевих, виточують специфічний газ. Якщо шкідливі сполуки будуть накопичуватися, то пагін задихнеться. Циркуляція повітряних мас - профілактичний захід проти бактеріальних хвороб рослин.

В областях зі спекотливим, сухим літом цибулини можна залишити в ґрунті. Один раз на кілька років їх викопують, щоб поділити і пересадити.

Зберігаючи посадковий матеріал, слід періодично перевіряти його стан. При найменших ознаках гнилі цибулину викидають.

РОЗМНОЖЕННЯ ГІАЦИНТІВ

Бувають випадки, коли у великого, щільного пагона зовсім немає дочірніх утворень. І така ситуація може повторюватися рік у рік. Досвідченим садівникам відомий секрет, як розмножити рослину.

Як це ні парадоксально, але цибулину потрібно ушкодити: вирізати дінце або зробити хрестоподібні надрізи. На ушкоджених місцях виростуть нові цибулини. Якщо зупинитися на першому способі, то дитинок вийде близько двох десятків. У другому випадку - від 7 до 9.

Отриманий таким чином посадковий матеріал дуже маленький. Його потрібно дорощувати протягом декількох років. Чим кращий догляд, тим швидше дозріють пагони.

Розводять квіти, саджаючи молоді цибулини або розділяючи зрілі. Для цього вибирають середні за розмірами пагони. Материнську цибулину ділять на 4 частини, кожну висаджують у ґрунт. Очікується, що на зрілому пагоні утвориться 3-4 молодих. Улітку дитинки обережно відокремлюють і поміщають «на спочинок». Назад у клумби їх висаджують раніше, чим дорослі цибулини. Після 2-3 років очікування молода рослина порадує цвітінням.



догляд за гіацинтами

КОЛИ І ЯК ЦИБУЛИНИ ВИСАДЖУЮТЬСЯ В ҐРУНТ?

Гіацинти повертають у ґрунт наприкінці вересня-початку жовтня. Раніше робити цього не варто. Квіти почнуть активно розвиватися при теплій погоді, а холодною зимою загинуть. Пізно посаджені пагони не встигнуть ґрунтовно вкоренитися до морозів. Це також одна із причин загибелі квітів.

Якщо заздалегідь подбати про захист цибулин, то можна посадити їх з настанням листопада. Для цього клумби утеплюють листям й укривають плівкою від опадів.

Пагони висаджують у ґрунт на глибину 15-20 см на відстані мінімум 15 см один від одного. Суцвіття будуть пишними й великими, якщо ґрунт у ямках удобрити.

Гіацинти дуже сприйнятливі до різних збудників хвороб і шкідників, які накопичуються в землі. Щоб зберегти рослину здоровою, варто щороку висаджувати цибулини на нове місце. Тільки після закінчення 3-х років можна повернутися на колишню клумбу. Якщо на ділянці до гіацинтів росли інші цибулеві, то вона для них не підходить.

До підготовки ділянки треба підійти відповідально. Її перекопують на глибину 50 см. Коли в ґрунті багато глини, додають пісок і торф. За потребою додають органічні й мінеральні речовини. Перегноєм або перепрілим гноєм удобрюють ґрунт із розрахунку 10-15 кг на 1 м2. Пагони можуть загноїтися, якщо внести свіжу органіку. Деревний попіл, суперфосфат – корисні для гіацинтів елементи.

Вдало вибрати час і місце для посадки цибулин гіацинтів – ось що потрібно для утворення пишних здорових рослин.

ЩО ЛЮБЛЯТЬ І ЧОГО БОЯТЬСЯ ГІАЦИНТИ?

Квітам подобається сонце або півтінь, відсутність протягів. Вони добре ростуть на легкому, пухкому ґрунті з високою концентрацією гумусу. Якщо ділянка буде рівною, але трохи нахиленою, то потала й дощова вода стече. Надмірність вологи приведе до хвороби й загибелі пагонів.

Основний догляд:

- своєчасний полив у спеку;

- підживлення;

- розпушування землі у випадку утворення кірки;

- прополка бур'янів;

- підв'язування витягнутих рослин з великими суцвіттями, які можуть зламатися.

Якщо доглядати за рослиною неправильно, вона «розповість» про свої проблеми жовтим листям. Причиною бутонів, що не розкрилися, може бути волога, яка потрапила на них при поливі. Листя буде зайво довгим і слабким, коли гіацинту, що квітує, не вистачає сонячного світла. Одна із причин уповільнення росту – цибулини мало «відпочили».

Гіацинти порадують яскравими квітами турботливих господарів, які врахують усі переваги рослини. Садівники вже давно прикрашають клумби розкішними квітами. Дбайливе відношення до цибулин дозволить розмножити гіацинти й ростити їх не один рік.

Джерело