Клавішні інструменти існують вже кілька століть, але сьогодні найвідомішими залишаються органи і фортепіано. Звичайно вони не можуть зрівнятися за популярністю і серед пересічних музикантів фортепіано виграє в цій боротьбі, але тільки тому що воно компактніше і дешевше.

В поняття "фортепіано" на рівних правах входять роялі і піаніно. Незважаючи на различающуюся конструкцію по суті своїй це представники одного сімейства, що володіють схожим звучанням, однаковим способом звуковидобування і технікою гри. В інтернет-магазині Музлайн представлені роялі відомих світових виробників - це кабінетні та концертні моделі, сучасні цифрові і традиційні акустичні музичні інструменти для музикантів будь-якого рівня підготовки і домагань. У нашій статті ми розповімо як рояль відрізняється від піаніно і яку роль відіграє ця різниця.

Як з'являється звук

роялі київ

В піаніно і роялях звук виникає від того, що при натисканні на клавішу молоточок, до якого вона приєднується, вдаряє по струні, струна коливається і звучить на певній висоті. Молоточки і струни в обох цих інструментах приховані всередині великого корпусу, які також відіграють роль в утворенні звуку. Він утворює оптимальний акустичний простір для поширення звукових хвиль і забарвлює їх своїм резонансом, який виникає в деревині, з якої він виготовлений.

В піаніно струни і рама, на якій вони закріплені, розташовані вертикально і справедливо було б сказати, що оскільки весь механізм піаніно розміщений перпендикулярно по відношенню до підлоги, саме за рахунок цього інструмент має порівняно невеликі габарити.

Рама і струни рояля розташовані горизонтально тобто паралельно підлозі. Візуально можна помітити, що рояль (навіть малий концертний або кабінетний) все одно більше звичайного піаніно. Струни, натягнуті всередині корпусу рояля, довше струн піаніно, а більший обсяг простору всередині дерев'яних дек і розмір самих дек справляють істотний вплив на гучність і виразність звуку.

У цілому фахівці характеризують звучання рояля як більш яскраве, насичене, повне і виразне порівняно зі звучанням піаніно. Цей інструмент хороший

  • на сцені
  • у студії
  • він чудово підходить для виконання соло партій в концертах.

Піаніно - це скоріше домашній музичний інструмент, який підходить для навчання, домашнього музикування, виконання музики. Суттєвою залишається і різниця у вартості роялів і піаніно. Перші в рази дорожче, але і нове акустичне піаніно теж не можна назвати дешевими музичним інструментом.