У багатьох дачних порадах можна побачити згадування про гашене вапно. Із чим це пов'язане і як його зробити?

Пушонка, гашене вапно або гідроксид кальцію – це неорганічна сполука у вигляді білого порошку. Використовують для вапнування ґрунту, якщо рівень кислотності нижче 5,5. Гашене вапно можна одержати шляхом змішування грудкового вапна з водою з розрахунку на 10 кг вапна 3-4 л води або ж купити готовий препарат у вигляді порошку (пушонка).

Негашене вапно для мікроорганізмів у ґрунті буде небезпечним, тому що потрапляючи у вологий ґрунт починається процес гасіння, виділяється тепло, яке й буде згубним.

Гашене вапно можна замінити доломітовим борошном, у якому міститься в більшій кількості не тільки кальцій, але й магній. Однак завжди потрібно пам'ятати, що, заміняючи який-небудь препарат іншими аналогами, потрібно вираховувати відсоток діючої речовини, у цьому випадку це луг.

Замінники: 1 кг вапна = 4-6 кг попелу = 1,5-2,5 кг доломітового борошна.

Гашене вапно використовують як засіб боротьби з личинками і жуками, для побілки дерев і обробки дерев'яних предметів, які взаємодіють із ґрунтом (паркани, ніжки ослонів, опори для рослин і т.д). Це дозволить сповільнити процес гниття й стане захистом від шкідників. Не варто забувати, що практично на кожній дачі є льох, де зберігаються овочі, садовий інструмент та інші необхідні в господарстві предмети, тому вапно стане прекрасним профілактичним засобом у боротьбі зі цвіллю в льосі.

Гашене вапно вносять у ґрунт восени або навесні після оранки, щоб воно поступово під час дощу проникало вглиб. Якщо ви город не перекопуєте, а провапнувати ґрунт потрібно, то розподіліть відро пушонки на 1 м2 і пройдіться пласкорізом. Мульчування не робіть.

Внесення вапна не можна сполучати з яким-небудь іншим видом добрива, це може значно знизити результат. Варто відзначити, що гашене вапно потрібно використовувати свіжоприготовленим, тому що при тривалій взаємодії з вуглекислим газом повітря властивості його починають вивітрюватися.

ВАПНЯНЕ МОЛОКО

Існує таке поняття як вапняне молоко. Деякі дачники його використовують як заміну побілці, обприскуючи дерева й кущі цілком. У такий спосіб з'являється суцільний захист рослин від сонячних опіків і перегрівів, кора огортається в «теплу сорочку» узимку й затримується весняне цвітіння на тиждень, тим самим рятуючи багато рослин від поворотного заморозку навесні.

Приготувати вапняне молоко нескладно: залежно від концентрації візьміть 1-2 кг свіжогашеного вапна і розведіть в 10 л води. Якщо вапняним молоком залити на дереві личинки шкідників, то вони не зможуть розвиватися й гусениці не зможуть пересуватися.

Джерело