Журавлина - ягода дуже корисна, тому хоча б одна баночка варення з журавлини повинна бути в кожному домі. Вона акумулює в собі взагалі всі можливі корисні властивості, якими тільки може володіти ягода. Цілий спектр органічних кислот - гліколева, яблучна, лимонна, щавлева та ін., вітамінів - С, В2, Р та інших цінних речовин, таких як каротин, пектини, ефірні олії - все це міститься в журавлині.

Інгредієнти:

Журавлина - 500 г

Цукор - 200 г

Лимон - 1 шт

Яблуко - 1 шт

Приготування:

1. На середній тертці потрібно натерти цедру лимона. Сік лимона вичавлюємо окремо.

2. Ретельно промиваємо журавлину, даємо їй висохнути. Потім перекладаємо ягоди в миску, додаємо туди ж сік лимона і цукор. Гарненько перемішуємо і залишаємо так на ніч.

3. Також на тертці натираємо яблуко, очищене від шкірки і серцевини. Перекладаємо його в рондель, додаємо туди лимонну цедру.

4. Весь сік з ягід зливаємо в рондель з яблуком, додаємо 2 ложки ягід, 150 мл води, доводимо до кипіння і варимо ще близько 25 хвилин. Яблука повинні стати м'якими, а сироп повинен загуснути.

5. Додаємо решту ягід і варимо їх ще 5-8 хвилин.

6. Джем майже готовий - залишилося тільки розкласти його у стерилізовані банки, щільно закрити і залишити для зберігання в прохолодному і сухому місці. Смачного!