Іфейон (Ipheion) – квітуча цибулева рослина із сімейства лілейних, батьківщиною якої є тропічні та субтропічні області Південної Америки. Ця культура не є морозотривкою в силу свого походження, тому на садових ділянках її можна вирощувати тільки в регіонах з теплим кліматом. А от як кімнатна рослина іфейон почуває себе чудово.

Цибулева культура нараховує близько 25 різних видів, але на присадибних і садових ділянках найчастіше вирощують різні сорти іфейона одноквіткового. Найбільш популярними вважаються «Шарлотта Бішоп», «Альбум», Уіслі Блю», «Джессі» і «Уайт Старий».

У домашніх умовах можна вирощувати в одній ємкості відразу кілька екземплярів іфейона. Така багатоцибулева посадка дасть можливість насолоджуватися цвітінням протягом півтора місяці і більше. Одна цибулина в середньому може давати протягом усього періоду цвітіння від 3 до 5 квітконіжок.

МІСЦЕ РОЗТАШУВАННЯ Й ОСВІТЛЕННЯ

Освітленню іфейон віддає перевагу яскравому сонячному, тому місце вирощування має перебувати з південного боку будинку на підвіконні з достатньою кількістю світла. У період коротких світлових днів буде потрібне додаткове освітлення за допомогою приладів денного світла.

ПОЛИВ

Поливи іфейона проводяться помірні, але регулярні. Поливна вода може бути будь-яка за жорсткістю. До чергового поливу поверхня ґрунту має злегка підсохнути.

ҐРУНТ

Посадковий матеріал рекомендується купувати в останні літні тижні, коли в іфейона закінчується період спокою. Сприятливий час для висаджування цибулин – початок осені. При зберіганні посадкового матеріалу тривалий час через пересихання знижується відсоток схожості і якість майбутньої рослини.

Ґрунт має складатися на дві третини з листяного перегною. Дно квіткового горщика має бути покрите дренажним шаром. Глибина посадки цибулин – 4-5 см. Відразу після посадки проводиться полив теплою поливною водою.

ПІДЖИВЛЕННЯ І ДОБРИВА

Добрива вносяться тільки до початку періоду цвітіння. Починаючи з кінця лютого рослини рекомендується підживлювати 2-3 рази спеціальними підживленнями для квітучих кімнатних рослин.

ПЕРІОД СПОКОЮ

Після закінчення цвітіння і засихання листяної частини поливи потрібно припинити до кінця літа, тому що в іфейона наступає період спокою. Для забезпечення цибулин необхідною вологою потрібно злегка обприскувати водою поверхню ґрунтової суміші у квітковому горщику.

Рекомендується провести обрізку сухого листя і пагонів. На весь період спокою рослину необхідно помістити в затемнене прохолодне приміщення, а з приходом перших осінніх днів її можна повернути на колишнє місце і почати поливи.

РОЗМНОЖЕННЯ ІФЕЙОНА

Найпоширеніші способи розмноження іфейона – насінням і діленням цибулин. Цибулини ділять і пересаджують кожні 3 роки. Дочірні цибулини квітують уже на другий рік. Насіння іфейона дозріває приблизно через півтора місяці після початку цвітіння. Цибулинки, вирощені з них, починають квітувати тільки на третій рік.

Джерело