Настав час збору врожаю картоплі. Цей етап робіт вважається найбільш складним і трудомістким в агротехніці вирощування картоплі. Від збирання врожаю залежить якість бульб та їх зберігання. На дачних ділянках при малих обсягах урожай прибирають частіше всього вручну, викопуючи бульби вилами або лопатою.

1. Картопля ранніх сортів довго не зберігається, до того ж при високій температурі (від +22°С) без природнього вкриття вона може «зваритися» у землі.

Тому не чекайте, поки бадилля висохне, а скосіть і приберіть його з ділянки за 1-2 дні до копання або робіть це прямо в процесі. Бадилля середньостиглих і пізніх сортів видаліть за тиждень до збирання. Це запобіжить зараженню бульб фітофторою, якщо листя було уражене. До того ж за цей час бульби дозріють, шкірка стане щільніше й буде краще захищати картоплю від механічних ушкоджень.

2. Зі збиранням не затягуйте: чим довше картопля лежить у землі - тим імовірніше зараження різними хворобами. За можливістю виберіть для збирання ясний день. Якщо ж довелося викопувати бульби в дощову погоду, урожай доведеться просушити.

3. Щоб картопля краще зберігалася, після збирання потримайте її 2-3 тижні в провітрюваному й захищеному від сонця місці. Підійде невеликий сарай або навіс - висота насипу не повинна перевищувати 1,2 м. За цей час заживуть механічні ушкодження, виявляться можливі хвороби, шкірка ще більше ущільниться.

4. Перед закладкою на зберігання відсортуйте бульби. Окремо відберіть ті, які плануєте саджати в наступному році, - бажано середні за розміром й масою (50-80 грамів) картоплини. Перед закладкою на зберігання витримайте їх на світлі 10-12 днів.

5. Коли будете засипати картоплю в бурт, першими сипте середні й дрібні бульби - вони зберігаються краще. Великі картоплини пролежать у найкращому разі до середини зими. Зверху можна розкласти буряк і хрін - вони вберуть надлишкову вологу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поганий урожай картоплі: причини й рішення

Джерело