Улюблений багатьма земляний горіх можна виростити на садовій ділянці! Потрібно тільки посіяти підходящий скоростиглий сорт і виконувати всі рекомендовані агротехнічні заходи.

Арахіс – гарна однолітня прямостояча бобова рослина висотою до 50-60 см зі стрижневим коренем, який проникає на глибину до 150 см.

У верхніх шарах коренева система займає діаметр до метра, що обумовлює високу стійкість до посухи. Листя арахісу темно-зелене, складне-парноперисте. Квітки зібрані в суцвіття в пазухах листя. Квітка яскраво-жовта або жовтогаряча.

У кожному суцвітті одночасно цвіте по одній квітці, що подовжує період цвітіння з кінця червня до осіннього заморозку. Розкривається квітка о 7-8 годині ранку й цвіте до обіду. На рослині розвивається до 2000 квітів, а бобів - від 30 до 70.

Через кілька днів на місці квітки починає рости молода зав'язь у вигляді своєрідного повітряного «кореня», яка звивається й направляється до ґрунту. Такі зав'язі ботаніки називають гінофорами. Так рослина вберігає потомство від спеки й посухи.

Проникнувши в ґрунт, верхівка гінофора починає швидко розростатися в циліндричний або коконоподібний біб, у якому формується 1-4 подовжено-овальних ясно-рожевих насінин.

ТЕХНОЛОГІЯ ВИРОЩУВАННЯ

Арахісу потрібні ділянки з теплими ґрунтами, інтенсивним освітленням без затінення іншими рослинами й гарною провітрюваністю. Ґрунт має бути легким супіщаним, чорноземним, нейтральним, з високим вмістом гумусу, кальцію та магнію (на кислих ґрунтах краще вносити крейду або вапно). Арахіс не переносить і засолення (тоді вносять фосфогіпс або застосовують інші прийоми зменшення засолення ґрунту).

Насіння проростає при температурі +12...14°C, оптимальна температура +25...30°C, після вересневих похолодань до +12...13°C насіння не утворюється. Навіть невеликий заморозок буде згубним, а після осіннього заморозку нижче -3°C насіння в недостигших бобах втрачає схожість.

В арахісу велика вимогливість до вологості ґрунту, особливо в період цвітіння й утворення насіння у підземних бобах. При цьому не повинно бути застою води. Зайве зволоження у вересні помітно стримує дозрівання насіння. Для швидкого досягнення гінофорами ґрунту й початку їх розростання в підземні боби потрібно проводити підгортання рослин. При порушенні оптимальних умов спостерігається низька стійкість до хвороб – поширюються кореневі гнилі і покривається плямами листя.



вирощуємо арахіс вдома

ПІДГОТОВКА ҐРУНТУ

Висівають його після картоплі, огірків і капусти, під які вносили великі дози органічних добрив. Не можна висівати культуру після гороху, квасолі та інших бобових, після яких розвиваються кореневі гнилі.

Арахіс дуже чутливий на фосфорні добрива. Для цього навесні при підготовці ґрунту до посіву краще внести нітрофоску з розрахунку 50 г на 1 м2. Під осіннє перекопування на глибину 25-30 см одночасно вносять перегній – по 1-3 кг на 1 м2. Корисно при посіві в кожну лунку додатково додати по жмені перегною.

ПОСІВ І ПОЛИВИ

До посіву приступають у травні після встановлення теплої погоди й прогрівання ґрунту вище +14...15°C. Звичайно посів проводять після баштанних культур. Крім температури, для проростання насіння ще потрібно врахувати можливість повернення заморозку, який є згубним для арахісу.

Культуру краще сіяти полузаним насінням, хоча сіють і цілими бобами. Залишки стулок кидають разом з насінням, що сприяє заселенню коренів корисними мікроскопічними грибами, які живуть на поверхні стулок.

На дачі арахіс краще сіяти квадратно-гніздовим способом 60х60 або 70х70 см по 5-6 рослин у гніздо. Можна сіяти й широкорядним способом при ширині міжрядь 60-70 см з відстанню між рослинами 15-20 см. Глибина посіву – 6-8 см.

Для посіву використовують тільки велике насіння – дрібне й щупле не дає сходів. Поливають арахіс різними способами, але, звісно, краще краплинне або зрошення по борознах. Поливи проводять раз на 10-15 днів у липні-серпні при спекотливій і сухій погоді. Поливи проводять тільки підігрітою на сонці водою.



вирощуємо арахіс вдома

ПІДГОРТАННЯ

Відповідальним моментом при вирощуванні арахісу є підгортання рослин, без якого врожайність буде низкою. Підсапують його 2-3 рази. Перший раз на висоту 5-7 см через 10 днів після початку цвітіння. Наступні підгортання проводять через кожні 10 днів.

Головне, не поспішати за один прийом насипати ґрунт навколо рослини. Це забезпечить поступове наближення ґрунту до молодих гінофор, які утворюються після цвітіння по всій довжині стебла.

ЗБИРАННЯ

Збирають урожай арахісу до настання заморозку. Боби сортують на зрілі й недостиглі. Дуже маленькі викидають. Досушують у сухому провітрюваному теплому приміщенні. Зберігають у мішках і в міру необхідності вилущують. При зберіганні в холодному й вологому приміщенні боби й насіння вражаються цвілевими отрутними мікроскопічними грибами. Середня врожайність сухого насіння на городах 100-150 г/м2. Буває й вище – усе буде залежати від досвіду вирощування. Ураховуйте, що арахіс через 2-3 роки втрачає схожість.

Джерело