Чому жовтіє листя в огірків, найчастіше не так вже і просто зрозуміти, тому що причин багато і, здається, що всі вони підходять під конкретний випадок.

Причини

Перша причина банальна - деяке нижнє листя усередині грядки жовтіє і відмирає від недоліку світла. Це взагалі не привід для занепокоєння, це нормальне явище. Як правило, огіркова грядка - це справжні буйні джунглі, не дивно, що усередину світло проникає із зусиллям і нижньому старому листю його не вистачає. У цьому випадку просто час від часу обривайте жовті листочки і насолоджуйтеся збором урожаю.

Причина друга - недолік або надлишок вологи. У звичайне літо огірки рекомендують рясно поливати два-три рази на тиждень, а спекотним літом - щодня, глибоко промочуючи землю. У противному випадку коріння огірків стане «вибиратися» на поверхню землі в пошуках вологи і може підсохнути. Для рослин це катастрофа, починає жовтіти й листя, і зав'язі. Дощова погода огіркам теж не до душі: загниває коріння, утворюються гнилі на стеблах, у підсумку ми знову бачимо жовте листя.

Причина третя - грибкові захворювання. Найчастіше саме фузаріоз, пітиоз та інші грибкові хвороби є причиною жовтого листя на огірках. Спочатку на бадиллі з'являються іржаві плями, потім листя покривається плямами повністю, засихаєь, обпадає. При цьому у випадку фузаріозу батоги стають в'ялими, як ганчірочка, і не реагують на полив. Якщо тридцятиградусна спека змінилася холодними дощами і зниженням нічних температур, тримайтеся: грибки не змусять себе чекати.

Причина четверта - шкідники. Білокрилка або павутинний кліщ висмоктують всі соки з огіркового листя, у результаті листя жовтіє і гине. У цьому випадку рекомендації очевидні: гарний шкідник - мертвий шкідник. Доведеться або обприскувати грядку «отрутою», або рятуватися народними засобами.

Причина п'ята - нестача живильних елементів. Наймалоймовірніша причина пожовтіння листя огірка, але яка все-таки зустрічається. Якщо в огіркових листях жовтіють і сохнуть краєчки, можливо їм не вистачає калію або магнію. Темно-зелені жилки на тлі жовтизни можуть сигналізувати про дефіцит заліза або марганцю. Жовтіюче верхнє листя буває при недоліку міді. Цю ситуацію допоможуть виправити підживлення.

Ну й остання причина жовтого листя - старість. Згодом лист огірка грубіє, старіє, припиняє фотосинтез, жовтіє та відмирає. Швидше за все до цього часу ви вже наїлися огірків до відвалу, і старіючі батоги вас не хвилюють. Але якщо свіжого огірочка прямо із грядки хочеться до осені, способи «продовжити життя» огірковим батогам існують, і ми поговоримо про них пізніше.

Що ж робити, якщо листя огірків жовтіє? Кращим лікуванням усього на світі є профілактика, і пожовтіння листя в огірка не виключення. Простіше не допустити подібного на своїй грядці, чим потім лікувати.

Що робити?

1. Намагайтеся дотримувати сівозміни. Не саджайте огірки на тому самому місці рік у рік, не саджайте їх після кабачків або гарбуза, інакше істотно підвищується ймовірність «підхопити» грибкове захворювання.

2. Вчасно та рясно поливайте свої огірочки. Якщо ви буваєте на ділянці тільки у вихідні, не полінуйтеся добре замульчувати грядки бур'янами або скошеною травою.

3. Виконайте підживлення органічними або мінеральними добривами. Найпростіше, але ефективне підживлення - трав'яний настій у сполученні з підсипанням у лунки попелу.

4. Після появи сходів у фазі 3-4 листочків (а потім через кожні 10 днів) обприскайте огірки наступною сумішшю: 20 г господарського мила, 1 л молока і 30 крапель йоду на 10 л води.

5. У червні пролийте огірки розчином соди (1 ст. л. на 10 літрів води). Лужне середовище не до смаку патогенним грибкам.

6. Від шкідників і паразитів допомагає цибульна лушпайка. 700-грамову банку цибульної лушпайки потрібно залити 10 л води, довести до кипіння, закрити кришкою і настоювати 12-14 годин. Потім цибульну лушпайку віджимають, відвар проціджують і розводять у співвідношенні 2:8 з водою. Обприскуйте розчином листя зверху і знизу, а потім пролийте землю.

7. Коли листя тільки починає жовтіти, полийте слабким розчином марганцівки.

8. Щоб продовжити плодоносіння й омолодити старіюче листя огірків, проводять позакореневе підживлення сечовиною, одночасно підсипаючи перегній під корені. Із цим же завданням відмінно справляється обприскування настоєм прілого сіна. Для одержання настою сіно замочується у воді (1:1) два дні. Обприскують огірки три рази з інтервалом у тиждень.

9. Для захисту від хвороботворних грибків і бактерій використовуйте біологічні препарати (наприклад, триходермін). Вони придушують шкідливі мікроорганізми, але при цьому безпечні для людини і тварин.

Джерело