Дуже багато хто вважає, що цибуля існує тільки у двох видах: ріпчаста і зелена. Тим часом видів цибулі існує дуже багато, і один з найбільш улюблених гурманами - цибуля-порей. Найбільш цінна та смачна її частина - помилкове стебло, так звана ніжка. Але ось виростити «ніжки» товстими, білими та м'ясистими вдається далеко не всім городникам.

Про ґрунт

Порей не відрізняється особливою вимогливістю до ґрунту. Головна умова - щоб він була пухким і досить дренованим. І все-таки на бідному ґрунті гарного врожаю не одержати - потрібно вносити органіку.

Ділянку, призначена для посадки порею, обов'язково потрібно перекопати з осені, не розбиваючи грудки. Якщо раніше органіка не вносилася - внести компост або перепрілий гній.

Посадка

У теплому кліматі насіння сіють на постійне місце на сонячній ділянці, у більш північних районах цибулю-порей вирощують розсадою.

Для одержання розсади насіння сіють у приміщенні в березні, а у відкритий ґрунт пересаджують при прогріві ґрунту до 15° С. Коли насіння зійде, виконують проріджування, залишаючи між рослинами відстань 5 см. До моменту висаджування в ґрунт саджанці мають бути товщиною з олівець і висотою приблизно 20 сантиметрів.

Відбілюємо «ніжки»

Про те, щоб «ніжки» порею стали білими і м'ясистими, варто подбати заздалегідь. Одна з необхідних процедур - укорочування коренів і листя у сіянців при пересадженні в ґрунт. І не потрібно заощаджувати місце: відстань між рослинами має бути 15 см, між рядами - 30 см. Ще одна тонкість: сіянці потрібно саджати обов'язково в лунки глибиною 15 см. Лунки можна зробити гострим кілочком, потім залити їх водою, опустити сіянці і лише трохи присипати землею.

Після того як цибуля приживеться і піде в ріст, ґрунт довкола неї регулярно рихлять і просапують, у посуху рясно поливають. При цьому лунки засипати ґрунтом не потрібно. Щоб «ніжка» цибулі була довшою, рослину кілька разів підсапують сухим ґрунтом, з кожним разом засипаючи «ніжку» усе вище.

Останнє підгортання виконують восени. Протягом усього сезону виконують підживлення, останнє - у серпні.

Не потрібно намагатися виростити гігантську цибулю, найсмачніші «ніжки» - у рослин середнього розміру. Починати збирання потрібно, коли «ніжки» ще невеликі - так можна збільшити час збирання врожаю. Не слід висмикувати цибулю із землі, краще викопати за допомогою садових вил.

Порей прекрасно зберігається в підвалі до лютого, а то й до березня. І, повірте, цей овоч вартий тих зусиль, які ви витратите на його вирощування.

Джерело