(*Страсна або Велика п'ятниця - найскорботніший день Великого посту. Це день хресних мук і смерті Ісуса Христа. У цей день віруючі дотримуються особливо суворий піст , також весь день читаються спеціальні молитви і відбувається винесення Плащаниці . *)

Головним християнським обрядом у Страсну п'ятницю є винесення плащаниці. Плащаниця символізує полотно, в яке був загорнутий Ісус Христос після зняття з Хреста. Після Воскресіння на полотні залишився відбиток Його Образу, який утворився, як дослідили учені, шляхом великого випромінювання.

Це єдиний день в році, коли не правиться Служба Божа, є лише Вечірня з винесенням Плащаниці. Її виносять у другій половині дня. Іде тричі обхід довкола церкви з Плащаницею, яку несуть за чотири кінці священики або старші парафіяни. Після обходу Плащаницю кладуть на приготований стіл посередині церкви. Віруючі приступають до Св. Плащаниці і побожно її цілують.

Що можна і чого не можна робити в Страсну п’ятницю

Рекомендовано у Страсну п’ятницю утримуватися від їжі, поки не настане час виносу плащаниці. Після цього дійства дозволено їсти хліб і пити воду, але не більше. Вся великодня підготовка повинна бути закінчена напередодні, тобто в Чистий четвер, а п’ятниця присвячується службі і молитвам.

Не можна займатися господарськими справами, шиттям або в’язанням, пранням. Нехтування цими обмеженнями церквою трактується, як гріховне діяння. Віруючим слід суворо дотримуватися посту в п’ятницю – більш відповідально, ніж в інші дні, необхідно відмовитися навіть від обмивань. Не можна виспівувати пісні, прогулюватися, придаватися веселощам. Згідно з повір’ям, той, хто буде розважатися, протягом всього наступного року буде сумувати.

У минулі часи з цим днем було пов’язано чимало традицій і повір’їв. Наприклад, багаті давали малозабезпеченим сусідам святкову здобу, скоромну їжу: молочні продукти, яйця.

Що ще можна і чого не можна робити в Страсну п’ятницю:

- Вважали, що якщо принести з богослужіння дюжину палаючих свічок і залишити їх догоряти в будинку, то це принесе в оселю благополуччя на наступний рік.

- Хліба, випечені в п’ятницю, не пліснявіють і можуть лікувати недуги.

- Ковалі ні в якому разі не кували цвяхи і не виготовляли молотки. Бо ці предмети принесли чимало тілесних страждань Спасителю. Вважалося, що, встромивши в грунт лопату або граблі, можна накликати біду. Не можна працювати в городі, бо гинуть рослини, які посаджені в Страсну п’ятницю.

- Якщо випрати білизну і вивісити її на вулицю, то на неї можуть з’явитися криваві плями, тому робити цього не слід.

- Вважалося, що день хороший для перевезення бджіл.

- У цей день можна освячувати кільця – вони стануть своєрідним оберегом, що захищає людину від недуг.

- За народними звичаями в цей день можна відсторонити малюка від грудей – така дитина нібито буде в гарному здоров’ї, володіти великою силою, а протягом життя його буде супроводжувати удача.

Не починайте важливих справ і постарайтеся впоратися з важливими справами напередодні.

Відвідайте службу і пам’ятайте про те, що цей день накладає строге табу на лихослів’я, сварки, гучні веселощі і розгул в їжі, будьте смиренні й обережні в цей день, коли навіть природа тужить з людиною. І не забувайте про диво воскресіння і свято Великдень!

Читайте також: Глазур для паски: оригінальні рецепти приготування

Чого не можна класти у великодній кошик